La nici trei ani, cunoaşte toate cântecele lui mami

0
502

Sandu Prisacari din satul Parcani, Soroca, are doi ani şi opt luni, dar duce în spate mai multe griji. În primul rând, o însoţeşte pe mami , Doina Prisacari, la repetiţii. Ea este conducătoarea ansamblului folcloric „Ţărăncuţa” din localitate. De fapt, peste o lună Sandu pleacă la grădiniţă şi e îngrijorat – cine o va însoţi pe mami la repetiţii? Este tati… El lucrează profesor la şcoală… Sandu se lasă în nădejdea lui, că tot acum, vara, e în concediu. A răsuflat uşurat. O problemă e rezolvată.

– Când e cald afară, ne adunăm la repetiţii la casa de cultură, dar iarna deseori exersăm chiar la noi acasă. Atunci Sandu e cel mai fericit, căci casa e plină de lume, cântec, zâmbete şi voie bună, iar repetiţiile se transformă într-o sărbătoare de suflet. Plus la asta, vin bunicii lui, Lilia şi Victor Dubălari. Vine şi străbunica, Vionolia Dubălari. Apropo, ea mai multe decenii la rând a condus colectivul „Ţărăncuţa” , şi acum cântă cu drag în ansamblu. – mi-a povestit Doina, mama piciului. – La nici trei ani, Sandu cunoaşte toate cântecele din repertuarul meu şi al colectivului. Are o memorie deosebită.
De sărbători, casa la fel se umple de lume. Vin vecinii, rudele, se adună amicii băiatului din mahala.Trapezele de sărbătoare, sigur, sunt însoţite de cântece, glume…
Mai are Sandu o pasiune – să bată toba. Când va creşte, îşi va cumpăra una, să o aibă acasă…
-Va trebui să nu mutăm cu traiul în pădure, – a zâmbit Doina.
-De ce? – a făcut ochi mari piciul. Chiar nu a înţeles de ce a glumit atât de caraghios mami…
Dar voi aţi înţeles?

PUBLICITATE