Șef nou în funcție veche

0
763

Ruslan Apreutesi a fost numit în funcția de șef al Biroului de probațiune Soroca. Și-a început cariera profesională în anul 2001 în calitate de polițist, Serviciul patrulare CPR Soroca și inspector de post de poliție, după finisarea studiilor la Colegiul de poliție „Dimitrie Cantemir” și Universitatea „Perspectica-INT”, fiind licenţiat în drept, Facultatea Drept, Specializarea Drept economic.

În fișa sa biografică se enumeră funcția de șef adjunct al Penitenciarului nr. 6 – Soroca, începând cu anul 2011, anterior: șef de serviciu în Serviciul logistică al P-6 Soroca. În perioada anilor 2005 – 2006 a activat în calitate de comandant al plut. nr. 1 de carabinieri, comp.1 batalionul nr.1, mobil operativ al plutonul 2 mob. – oper., MAI; inspector CPR Soroca, secția poliția criminală etc.. A demisionat în rezervă în anul 2015, conform art. 20 pct. 3 al Legii cu privire la SP la atingerea vechimii în serviciu necesară pentru stabilirea pensiei cu dreptul la pensie.

Apreutesei Ruslan,Ursu Natalia, Ceban Silvia, Dudoladov Oleg.

Serviciul de probațiune are un rol foarte important în sistemul de justiție, asigurând controlul persoanelor aflate în conflict cu legea penală şi resocializarea lor, adaptarea persoanelor eliberate din locurile de detenție și preîntâmpinarea săvârșirii de noi infracțiuni. Deseori este tratat doar ca un organ de supraveghere, pe când probațiunea cuprinde, de fapt, un spectru mai larg, ca de exemplu reeducarea subiecților de probațiune, demonstrând astfel un rol indispensabil în societate. Privațiunea de libertate trebuie aplicată doar atunci când este strict necesară şi nu în alt mod. Pedepsele aflate în executare la serviciul de probațiune sunt cele mai eficiente alternative închisorii.

În evidența Biroului de probațiune Soroca sunt: 357  bărbați, 23  femei, 9 minori (băieți), 2 minori (fete). 11 minori, au  vârsta cuprinsă între 16 ani și 18 ani.

Cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate, în evidență sunt 183 de persoane condamnate. Cu pedeapsa munca neremunerată în folosul comunității – 35 persoane. Pedeapsa se execută la diferite obiecte cu destinații speciale: grădinițe, sedii, primării, tabere de odihnă, amenajarea și salubrizarea teritoriilor, cimitire, biserici. Condamnarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă –  95 de persoane condamnate.

Din data de 14 decembrie 2018, persoanelor care vor fi depistate în stare de ebrietate li se anulează dreptul de a conduce mijloace de transport. Acest drept poate fi redobândit după frecventarea programului probațional Drink& Draiv, antialcoolic și antidrog și expirarea termenului de 4 ani din momentul condamnării. La fel, solicitantul este obligat să achite 4000 de lei  pentru a putea participa la programul dat. Acesta începe doar în cazul când sunt adunați nu mai puțin de 5 persoane care doresc să-și redobândească dreptul de a conduce mijloace de transport. Cei care vor fi prinși la volan pe fondul consumului băuturilor alcoolice, vor executa MNFC la Centru de medicină legală, Dispensarul narcologic, Spitale.

Astfel, probațiunea reprezintă un complex de măsuri, care conțin elemente de asistență şi consiliere psihosocială a persoanelor aflate în conflict cu legea penală, care contribuie la implementare sentințelor instanțelor judecătorești prin utilizarea obligatorie, a tuturor oportunităților şi serviciilor existente în comunitate.

Printre împuternicirile Biroului de probațiune Soroca se enumeră: asigurarea executării pedepselor neprivative de libertate; evidența persoanelor condamnate la pedepse neprevative de libertate; asistență, educație şi consiliere; controlul persoanelor liberate de pedeapsa penală; colaborează cu organele de drept, precum şi cu autoritățile administrației publice centrale şi locale.

Activitățile de implementare a instituției probațiunii în Republica Moldova au demarat în iunie 2003. Organizarea activității de probațiune se pune în sarcina Inspectoratul Național de Probațiune al Ministerului Justiției şi se realizează prin intermediul subdiviziunilor teritoriale.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.