Colectivele artistice au fost atestate

0
177

Ziua de 6 iunie, 2019 a fost una plină de emoții pentru toate colectivele artistice din raionul Soroca. Conform Regulamentului, în această zi a avut loc atestarea lor, care s-a desfășurat în trei zone: Soroca, Cosăuți și Vădeni. La examen s-au prezentat 28 de colective artistice și patru centre de meșteșuguri. Evaluarea s-a făcut de către o comisie din care au făcut parte: Grigore Bucătaru și Anatol Rudei de la Secția Cultură și Turism, Diana Dicusar, Mariana Dobzeu și Oleg Volontir de la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Au monitorizat dosarele și pregătirile pentru atestare Liuba Focșa, Silvia Florea și alți specialiști ai Secției Cultură.
Colectivele folclorice au avut de prezentat un program artistic și un fragment dintr-un obicei tradițional. Noi, echipa „ZN” am fost prezenți la Vădeni și am urmărit evoluarea artiștilor din Pârlița, Căinarii Vechi și Vădeni, care s-au întrecut în măiestrie și au impresionat prin prestația artistică. Artiștii gazdă au avut grijă de împodobirea scenei, a sălii, a holului în care meșterii populari de la Căinarii Vechi au demonstrat cum se țese un covor, iar actorii Teatrului „Țăndărică” din Vădeni și-au expus păpușile și au prezentat un fragment dintr-un spectacol. Într-o altă sală am admirat costumele populare confecționate de Serafima și Simion Lungu, numeroasele Diplome obținute de ansamblul folcloric „Țărăncuța” la diverse concursuri, Diplome pentru participarea la spectacole în țară și străinătate.
La finalul examenului, șeful Secției Culturî și Turism, Grigore Bucătaru a concluzionat: „ Toate colectivele s-au prezentat bine, au fost atestate. Dar sunt și unele obiecții, unele rezerve pentru câteva formații. Pentru că eu întotdeauna doresc mai mult de la aceste colective, deoarece un colectiv cu Titlul Onorific Model este aproape profesionist și trebuie să țină cont și de vestimentație, și de interpretare, să tindă mereu spre perfecțiune. La acest examen s-au prezentat și două colective noi, care promit. Este vorba de colectivul folcloric „Arcașii lui Ștefan cel Mare” de la Liceul „Petru Rareș”, condus de Ion Alexei și Band Orchestra „Doina”, condusă de Ion Vorotneac. Soroca are cu ce se lăuda, avem un potențial cultural, avem cu ce ne prezenta în fața lumii în deplină perfecțiune. Mi-aș dori ca fiecare sat să aibă un colectiv artistic, care să promoveze imaginea satului. Domnii primari ar putea să găsească surse de finanțare pentru un colectiv folcloric, coregrafic, sau o trupă de teatru. Pentru că după cum bine se știe, cultura este purtătoarea de cuvânt a civilizației”.

Nina Neculce

PUBLICITATE