Au fost alegeri – vin alegeri

0
207

Alegerile locale 2019 bat la ușă. În curând, candidații la primărie își vor prezenta platformele și vor veni cu noi promisiuni în schimbul votului. Femeile noastre, care reprezintă cca 52% din populația R. Moldova, poartă povara tuturor problemelor cotidiene, încercând să facă cumva față acestora. La ultimele alegeri parlamentare din februarie 2019, femeile au participat într-un procent mai mare de 53%.

Orice femeie, cel puțin o dată în viață poate nimeri în situația de a fi vulnerabilă (defavorizată, fără apărare). Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Față de Femei a nominalizat grupuri vulnerabile între femei: femei din mediu rural, femei singure cap de gospodărie, femei aparținând grupurilor etnice, în particular femei rrome, femei cu nevoi speciale/dizabilități, femei în vârstă.

Recent, în jur de 30 de femei din Soroca s-au adunat la seminarul ”Femeile din grupurile subreprezentate: sporirea calității alegătoarelor prin abordarea diverselor probleme la întâlnirile cu candidații/ele la alegerile locale – 2019”, cu participarea expertei CPF 50/50, Loreta Handrabura. Majoritatea participantelor la activitate a apreciat posibilitatea oferită în cadrul seminarului de a clarifica pentru sine conceptul de gen, cele de discriminare și vulnerabilitate; cunoașterea drepturilor și a instituțiilor de profil unde se pot adresa. Astfel, au aflat că abordarea egalității genurilor se regăsește  în următoarele acte legislative: Legea nr.5-XVI cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei şi bărbați; Legea Nr. 45 din  01.03.2007  cu privire la prevenirea şi combaterea violenței în familie. Legea privind partidele social-politice, unde se stipulează faptul că partidele şi alte organizații social-politice vor promova principiul egalității femeilor şi bărbaților în organele decizionale de toate nivelurile. Codurile: Electoral, Penal (art. 173, hărțuirea sexuală), al Familiei, Codul Muncii, Legea salarizării, Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei (CEDAW) – tratat în cadrul Națiunilor Unite în baza căruia a fost instituit Comitetul de monitorizare a implementării acestuia de către Statele parte. În cazuri de discriminare, femeile se pot adresa la  Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității – http://egalitate.md/

Prin simulare, exersarea întâlnirilor cu eventualele persoane care vor candida la Alegerile locale – 2019, participantele au dezvoltat abilitatea de a identifica, formula și aborda probleme concrete la întâlnirea cu candidații la alegeri, astfel încât să fie auzite; au aflat multe lucruri noi de la experți care le-au încurajat.

Un rol însemnat la aceste seminar l-a avut comisarul Viorica Deșan, Ofițer principal al Serviciului Interacțiune Comunitară al SSP al IP Soroca, care a explicat fenomenul violenței în familie și societate, dar și modalitățile de combatere a acestui viciu, femeile fiind informate cu referire la drepturile lor, având totodată posibilitatea de a comunica direct cu omul legii.

Evenimentul a purtat un caracter imparțial și nu a favorizat activitatea unui partid politic anume. Scopul seminarului este de a pune în discuție diverse aspecte caracteristice conceptului dimensiunea de gen, inclusiv vulnerabilitatea femeilor din diferite grupuri sociale subreprezentate. Activitatea a fost organizată de Clubul Politic al femeilor 50/50, în parteneriat cu A.O. Gender – Centru și face parte din Proiectul ”Participare echilibrată în procesul de luare a deciziilor ” în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor), finanțat de Guvernul Suediei și UN Women.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.