Uniţi prin suflet, inimi, acţiuni

0
439

Momente plăcute au trăit sâmbăta trecută locuitorii și oaspeții comunei Gura Căinarului, Floreşti. În parcul din centrul satului, un parc foarte frumos amenajat, s-a desfășurat o sărbătoare cu parfum de epocă, prilejuită de împlinirea a cinci ani de la fondarea Despărțământului „Doina Răutului” a Asociației ASTRA (președintă Olga Leșenco).
La eveniment au fost prezenți astriști din mai multe raioane ale republicii, dar și o delegație reprezentativă de la Iași în frunte cu Areta Moșu, președinta Asociației ASTRA, Despărțământul „Mihail Cogălniceanu”. Și pentru că doamna Moșu a contribuit la plăzmuirea Asociației de la Gura Căinarului, iar elevii floreșteni au avut prilejul să participe în diferite ateliere de lucru, lecturi în aer liber, simpozioane, tabere de pictură și poezie, trasee culturale, organizate în mai multe orașe ale României, adunarea astriștilor din 22 aprilie, curent, a decis ca de acum încolo Despărțământul local să se numească „ Areta Moșu” ca să nu mai fie confundat cu formația folclorică „Doina Răutului” din localitate. Profund emoționată, Areta Moșu, a mulțumit pentru cinstea și onoarea, ce i s-a făcut și a transmis felicitări doamnei Olga Leșenco și doamnei primar, Aliona Cojocaru pentru organizarea exemplară a frumoasei sărbători. Totodată a explicat de ce despărțământ și nu filială: „Noi reprezentăm Asociațiunea Transilvană pentru Cultura și Literatura poporului român, prescurtat ASTRA. La 1861 când a fost înființată nu era cuvântul filială, ci despărțământ. Cu 25 de ani în urmă când am constituit Asociația la Iași, am hotărât să păstrăm aceeași denumire, despărțământ pentru toate 70 de filiale ca o continuitate”.
În cadrul programului de sărbătoare au evoluat: Fanfara „Tenore” de la Liceul „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău, condusă de talentatul dirijor Ion Cojocaru, născut la Ștefănești, colectivele gazdă, dansatorii Liliei Pădureț din formația „Căinăreanca” și ansamblul folcloric „Doina Răutului”, condus de Iurie Pădureț. Pentru dăinuire oaspeții au sădit în parc copăcei de Tuia.
La final doamna primar, Aliona Cojocaru a mărturisit: „Pentru noi, satul nostru este cel mai frumos, cu cei mai deosebiți, mai ospitalieri și mai buni oameni, cu cele mai multe perspective de dezvoltare. Dar principalul, cu adevărați iubitori și promotori ai folclorului românesc. Asociația culturală, înființată acum cinci ani, promovează cu dăruire valorile neamului. În calitatea mea de primar vreau să adresez sincere mulțumiri Guvernului României, Despărțământului ASTRA de la Iași în frunte cu doamna Areta Moșu pentru toate lucrurile frumoase care s-au făcut și se fac în țara noastră și în comuna noastră. Mulțumiri tuturor cetățenilor pentru participare și implicare!”

Nina Neculce

PUBLICITATE