Sistemul de alimentare cu apă și canalizare la Ocnița

0
90
Foto: debraila.ro

Orașul Ocnița cu o populație de circa 8,900 locuitori, este unul dintre puținele orașe în care spațiul de depozitare a deșeurilor este autorizat, iar localitatea dispune de o acoperire bună cu coșuri de gunoi pe stradă. În perioada anilor 2015-2017, aici au fost accesate fonduri externe pentru iluminatul public stradal, valoarea medie a investițiilor fiind de circa 98 lei per locuitor. În localitate circa 31,6% din lungimea totală a străzilor este acoperită cu iluminat stradal, și 67% dintre corpurile de iluminat sunt eficiente energetic. Ocnița este orașul în care locuitorii cheltuie cel mai puțin pentru plata serviciilor comunale, după Orhei. Totodată, aici doar 60% din populația orașului este conectată la serviciul centralizat de apă, și 50% la canalizare. În Ocnița doar 37,4% din casele individuale sunt conectate la apă, iar acces la canalizare nu există pentru acest tip de gospodării. Numărul mic de abonați face ca costurile operaționale pentru livrarea unui m3 de apă să fie foarte mare chiar dacă pierderea în rețea este de doar 25%. Aceste date au fost prezentate de către Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT” prin intermediul site-ului www.serviciicomunale.md cu referire la anul 2017, fiind colectate de la Administrației Publică Locală.

Potrivit consilierilor orășenești extinderea rețelei de apeduct și canalizare pe întreg teritoriul orașului Ocnița este o problemă la moment, iar motivul este lipsa surselor financiare.

  • Problema constă în mijloace financiare, fiindcă orașul este situat departe de centru, nu prea avem întreprinderi care să lucreze, de aceea ne bazăm mai mult pe transferurile care vin de la bugetul de stat, – precizează consilierul orășenesc Ghenadie Gumeonâi. Ca să se implementeze un astfel de proiect ce ține de alimentare cu apă și canalizare este foarte costisitor. Am avut un proiect implementat cu Fondul Ecologic, dar viza mai mult reparația, dar pentru a extinde rețeaua chiar nu sunt surse. Unica soluție ar fi  accesarea unor surse externe, dar și aici sunt anumite condiții, cum ar fi contribuția primăriei sau a populației. La noi, însă, situația demografică este una nu prea pozitivă, este în scădere, iar în acest caz nu prea se găsesc investitori care să investească într-un oraș care nu este în dezvoltare. Anul trecut a fost dat în exploatare proiectul de iluminare stradală, acum, orașul Ocnița este unul din puținele orașe care dispune de o asemenea iluminare modernă. Totodată pe un sector din oraș au loc lucrări de reparație, asta e ceea ce ne putem permite din sursele care există la moment,– mai susține consilierul, Ghenadie Gumeonâi.

Totuși din sursele existente, administrația locală în fiecare an preconizează și extinderea rețelei de apă, mai mult, anul acesta potrivit primarului, la Ocnița va fi construită încă o stație de epurare într-un sector a orașului, asta în timp ce localitatea dispune de stație de epurare modernizată, iar apa uzată evacuată corespunde 100% normativelor de evacuare.

– În ultimii ani, ne străduim ca anual să conectăm la apeduct câte o sută de case din sectorul privat. Anul trecut spre exemplu au fost conectate 105, o sută din sectorul privat și 5 agenți economici. Cât privește canalizarea e un subiect mai problematic. Sectorul privat încă nu dispune de canalizare. Cetățenii achită 15 lei m3, iar primăria compensează câte 80 lei în fiecare an.  La Ocnița stația de epurare este una funcțională, mai mult, la moment mai construim încă o stație de epurare în sectorul fabricii de conserve, unde sunt vreo 5 case cu 4 etaje. Datorită unui proiect de la Fondul ecologic, construim această stație de 50 m3, – a menționat primarul orașului Ocnița, Ion Ciumac.

La Ocnița gradul general de acces al populației la serviciul public de alimentare cu apă, în 2017, constituia 52.67 %. Circa 95.45 % din apartamente au acces la serviciul public de alimentare cu apă și 10.15 % din casele individuale. Pierderea de apă în rețeaua publică de transport și distribuție a apei potabile până la intrarea în bloc/casă („apă nefacturată”), este de 27.31 %. În 2017 tariful apei potabile pentru consumatorii casnici contorizați, era de 14.00 Lei/m3,  iar tariful mediu al apei potabile e de 17.86 Lei/m3. Totodată gradul de acoperire a costurilor pentru 1 m3 de apă facturată de către tariful pentru consumatorii casnici contorizați este de 78.06 % .

  • Locuiesc la marginea orașului, și în regiunea noastră nu există apeduct, de aceea nimeni nu are apă, spune Lozan A.– locuitoare a orașului.
  • Apă avem, dar canalizare centralizată nu este. Avem una proprie în curte. Nu mi-am pus întrebarea până acum dacă ne-am dori o canalizare centralizată, probabil că ne-ar fi mult mai ușor și cheltuieli ar fi mai puține, – adaugă Sochirca E. o altă localnică.

„Informația a fost preluată de pe portalul www.serviciicomunale.md, elaborat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.”

 INFO

Grad mic de acoperire a cheltuielilor pentru serviciul de alimentare cu apă: doar 69,66%

Nici o casă individuală din oraș nu este conectată la serviciul public de canalizare

Doar 8,33% dintre probele de apă uzată prelevate din rețeaua centrală corespund normativelor de evacuare

Grad înalt de acoperire a localității cu pubele stradale (coșuri de gunoi)

Investiții mari în serviciul de iluminat stradal în perioada 2015-2017: 98 lei/locuitor

Eficiență energetică în furnizarea iluminatului stradal: 67% corpuri de iluminat LED

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.