Reparația stației de epurare și extinderea rețelei de apă-obiectiv principal al primăriei Dondușeni

0
213
Foto: adevarul.ro

Accesul la apă de calitate a devenit un subiect tot mai popular în ultimul timp, fie acesta rezultă din lipsa apei potabile, sau a calității acesteia care lasă mult de dorit. Asemenea concluzii despre serviciul public de aprovizionare cu apă și canalizare dar și alte servicii de gospodărie comunală furnizate în localități, au fost făcute de către experții Asociației pentru Democrație Participativă ”ADEPT” în baza datelor colectate de la Administrația Publică Locală pentru anul 2017 și prezentate pe site-ul web www.serviciicomunale.md. Una din localitățile unde accesul populației la serviciul de alimentare cu apă este încă redus comparativ cu alte localități, este orașul Dondușeni. În total doar circa 50% dintre gospodării sunt conectate la serviciul centralizat de apă. Acest indicator neperformant se datorează în special numărului mic de abonați de la case individuale care au acces la apă din rețeaua centralizată – 11%. De asemenea, doar 5% dintre casele individuale în orașul Dondușeni sunt conectate la canalizare.

În localitate, potrivit datelor furnizate de autoritățile locale pentru anul 2017, doar 62,5% din probele de apă potabilă corespund cerințelor de potabilitate. Totodată, nici o probă de apă uzată prelevată nu corespunde normativelor de evacuare, deoarece stația de epurare  este nefuncțională, fiind în proces de reconstrucție.

La Dondușeni actualmente stația de epurare este în proces de reconstrucție, noi avem acord de prelungire a contractului până în anul 2022. Chiar săptămâna trecută am primit transfer de la fondul ecologic peste 700 mii de lei, costul contractului este de 3 milioane 500 mii lei, astfel agentul economic continuă lucrările mai departe, și pregătim darea de seamă și raportul narativ pentru ministerul de resort, pentru următoare tranșă de transfer, – a precizat Ivan Belciug, primarul orașului Dondușeni.

Totodată autoritățile locale au mai menționat că la moment se lucrează în domeniu extinderii rețelei de apeduct. Oamenii din localitate care încă nu dispun de servicii de alimentare cu apă, spun că își doresc cât mai curând să aibă apă de calitate la robinet, la un preț rezonabil. Tariful pentru serviciul de apă în cazul consumatorilor contorizați la Dondușeni este de 14 lei/m3, similar cu orașele Nisporeni și Taraclia, iar cel pentru canalizare de 5,42 lei, semnificativ mai mic decât media pe localități.

  • În regiunea în care locuiesc nu există apeduct, ne folosim de apă de la fântâna din apropiere. Desigur că ne dorim apă la robinet, așa ca într-un oraș dezvoltat, dar vrem să fie și un preț normal, pe care să-l poată achita toate categoriile de persoane, -a spus Nelea Mîrza, locuitoare a orașului.
  • De cînd locuiesc în oraș avem apeduct. Este foarte comod și accesibil. Cît privește prețul consider că este normal, nu că ne-ar conveni foarte mult, dar auzit că în alte orașe oamenii plătesc mult mai mult pentru apă, – s-a pronunțat Maria Ceban.
  • Am auzit că în timpul apropiat tot mai multe gospodării din orașul Dondușeni vor fi conectate la apeduct, sperăm că aceasta să fie cît mai repede. Să trăim cu toții într-un oraș cu o infrastructură dezvoltată, un oraș European,- a mai adăugat un alt localnic, Ion Coșciug.
  • Locuitorii orașului care nu sunt conectați la apeduct, nu dispun de apă potabilă normală, deoarece apa în fântâni este doar pentru uz tehnic. Plus la aceasta întreprinderea municipală este într-o situație aproape de faliment din cauza numărului mic de consumatori. La noi toată apa se pompează direct prin fîntîni arteziene către consumatori, în acesst caz pompele lucrează în continuu pentru un număr mic de consumatori, ceea ce constituie o problemă. O altă problemă ar fi și tarifele la aceste servicii. Din anul 2012 tarifele la canalizare și alimentare cu apă nu au fost revizuite, motiv care la fel este în detrementul întreprinderii municipale, deoarece nu se poate dezvolta, – a precizat Ruslan Zaplitnîi, consilier local.

La moment aici au loc procedurile de achiziții publice privind executarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de apeduct și contractarea serviciilor de supraveghere tehnică a lucrărilor în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Dondușeni și satele Dondușeni, Corbu, Țaul, Climăuți, Târnova (etapa I)”. Valoarea proiectului de AAC din Dondușeni este de circa 17,60 milioane de lei, solicitați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat alocarea a 5 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2019.  Orașul Dondușeni are o populație de  9,301 locuitori.

„Informația a fost preluată de pe portalul www.serviciicomunale.md, elaborat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.”

Info

Stația de epurare din oraș este în reconstrucție. 95.45 % din apartamente au acces la serviciul public de alimentare cu apă și 10.15 %  din casele individuale.

Tariful pentru un m3 de apă 14,00 lei, iar pentru canalizare 5,42 lei per m3

99,5% gradul de acoperire a cheltuielilor pentru serviciul de aprovizionare cu apă

27.31 % , constituie pierderea de apă în rețeaua publică de transport și distribuție a apei potabile până la intrarea în bloc/casă („apă nefacturată”)

PUBLICITATE