”De ce plâng chitarele” la Drochia

0
249

Ziua de 9 iunie a fost pentru publicul drochian o sărbătoare a sufletului, însetat de magia muzicii pe strune de chitară. În sala festivă a Centrului de Cultură și Tineret avea să se desfășoare un spectacol muzical inedit și demult așteptat – Festivalul republican de Muzică folk ”De ce plâng chitarele”, la prima sa ediție.

De foarte mult timp Vitalie Bârgău, un pasionat și îndrăgostit al muzicii de chitară, care ghidează de câțiva ani și ansamblul de chitariști, își dorea să  organizeze un asemenea eveniment la Drochia. Această frumoasă idee a fost primită cu entuziasm de președintele raionului Ion Dascal și șefa Direcției cultură, Turism, Tineret și Sport, Rodica Lozovan, care au asigurat inițiatorul de susținere și contribuție pentru buna desfășurare a evenimentului.

Cu atât mai mult, că raionul Drochia, se află întotdeauna pe loc de cinste în organizarea celor mai diverse activități, marcate de idei originale și îndrăznețe, susținute mereu de tânărul președinte. Dar un asemenea festival, unde mai poți promova tinere talente și, mai ales chitariști, cu siguranță, că va avea un impact relevant pentru comunitate.

Emoții nedescrise au trăit spectatorii la apariția în scenă a tinerilor chitariști, formației ”Generația Folk” din Drochia, care au dat start festivalului, cu minunata piesă ”Punctul pe ”I”” .

  • Mă bucur nespus, că printre discipolii mei, sunt și studenți, care își fac studiile în România, dar dragostea față de chitară, le-a marcat soarta, – menționează Vitalie Bârgău, cu mândrie în suflet, – m-a emoționat enorm prezența la acest festival al fostei mele eleve, Valeria Babin, care deja este studentă la Iași, dar pentru care pasiunea de chitară a devenit o vocație. Printre cei mai dedicați membri ai formației sunt Chirca Cristian, Sandu Guțu, Teo Postovan, Evelina Rotaraș, Victoria Popova, și, desigur fiica mea Victorița Bârgău- cei mai fideli reprezentanți ai generației folk.

Au evoluat în cadrul festivalului  mai mulți interpreți de muzică folk: ansamblul Trio ”Picado” din Chișinău, conducător Nicolae și Ecaterina Ceaus, Gheorghe Ioniță din Orhei, Folk band ”Art Soyuz”, conducător Alexandru Târșu, talentații interpreți  Victor Cemortan, Alina Aramă și  Veronica Ceban.

Spectacolul a culminat cu evoluarea îndrăgiților interpreți Silvia Grigore, vocalist, interpretă, chitaristă, Maestru în Arte din R.Moldova și Iurie Sadovnic Orheianu, Artist al Poporului din R.Moldova. Toți participanții au fost decernați cu diplome de onoare și premii bănești, artiștii primind și daruri speciale și originale în formă de chitară, ca o amintire plăcută de la prima ediție a festivalului.

  • Am rămas plăcut impresionat de prestanța și organizarea acestei sărbători, dedicate muzicii de chitară, acestui gen de muzică prea puțin cunoscut și valorificat în R.Moldova, – a menționat interpretul Iurie Sadovnic,- dar mă bucură faptul, că la acest festival am văzut foarte mulți tineri, cu adevărat îndrăgostiți de această muzică, flacăra căreia nu trebuie să se stingă niciodată. Noi suntem cei, care trebuie să promovăm muzica folk prin tânăra generație, care s-o transmită mai departe și altor generații.

Oaspeții au promis, că vor bucura publicul drochian cu prezența și la următoarele ediții ale Festivalului, aducând sincere mulțumiri organizatorilor pentru invitație și clipele de revelație, trăite frumos pe strune de chitară. La finele spectacolului toți participanții au interpretat împreună cu ”Generația folk”, minunata piesă ”De ce plâng chitarele”, lasând să vibreze sufletul, vrăjit de  melodia angelică, pe strune de chitară.

PUBLICITATE