FORMĂM LIDERI PENTRU COMUNITATE

0
122

Activi, interesați și dornici de a schimba lucrurile în comunitățile lor s-au arătat participanții la cafeneaua publică „Cetățeni activi – comunități prospere”. Evenimentul a fost organizat în chip exemplar de AO Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor” și face parte din Proiectul „Formăm lideri pentru Comunitate”. Este un proiect finanțat de Fundația Est Europeană din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia. Reprezentanții celor cinci localități selectate (Dărcăuți, Pârlița, Șolcani, Șeptelici, Tătărăuca Veche) în frunte cu primarii lor au remarcat lucrul bine făcut în implementarea proiectelor realizate până în prezent împreună cu AO „Casa Speranțelor”. La rândul său, doamna Valentina Onică și-a exprimat satisfacția și sentimentul de mulțumire personală că organizația pe care o conduce a făcut ceva și face și în continuare pentru dezvoltarea comunităților din raion. Referindu-se la felul cum s-au mobilizat în 2016 oamenii din Schineni la amenajarea scuarului din preajma Căminului cultural, doamna Onică a spus: „ Mi-a plăcut momentul când doamna Silvia Leșan la finele proiectului a oferit Diplome cetățenilor care s-au implicat, au muncit, inclusiv și celui mai în etate om din sat, care poate nu a avut o contribuție atât de semnificativă, dar a pus umărul și el cu ce a putut. Nu pot să uit vorbele și lumina din ochii acelui pensionar în momentul când i-a fost înmânată Diploma. Era atât de fericit și a mărturisit cu atâta bucurie în glas că pentru prima dată în viață i-a fost apreciată și munca lui”

Cei prezenți la eveniment au aflat care sunt prevederile proiectului „Formăm lideri pentru Comunitate”, proiect ce are drept scop sporirea capacităților de implicare a membrilor comunităților din cele cinci localități în procesul de elaborare și implementare a politicilor de dezvoltare locală. S-a specificat că este un proiect care oferă bani pentru implicare. „Vrem să formăm lideri, pentru că liderii îndeamnă membrii comunității la identificarea și rezolvarea problemelor, îi orientează cum să se implice în procesul decizional prin asumarea responsabilităților cetățenilor”, a punctat membra echipei de implementare, Galina Reaboi, enumerând șirul de activități planificate pentru perioada de implementare a proiectului. Printre ele fiind 10 ateliere pentru activiștii locali, selectarea și instruirea organizatorilor comunitari, schimb de experiență între localități. De menționat că echipa de implementare și-a propus ca în cadrul acestui proiect să fie angajat câte un organizator comunitar în fiecare comunitate, care să fie salarizat. Fiecărei localități îi va fi oferit câte un grant de 18 mii de lei. Deci, iată cinci locuri de muncă pentru o perioadă de aproape 2 ani și un mic suport financiar pentru soluționarea unor probleme. Or scopul final al proiectului este de a trezi membrii comunității, de a-i învăța cum să devină cetățeni activi, cum să creeze o organizație neguvernamentală ca mai apoi să poată scrie proiecte și să obțină finanțări. La activism și implicare a îndemnat și reprezentantul Consiliului Raional, doamna Stela Zabrian. Ea le-a spus celor prezenți că întotdeauna Consiliul Raional a fost și este deschis pentru colaborare cu orice ONG spre a realiza împreună lucruri frumoase.

Despre activismul cetățenesc al nevăzătorilor soroceni și colaborarea constructivă cu AO „Casa Speranțelor” au vorbit reprezentanții grupului de inițiativă „Pune umărul” prezenți la întâlnire. Cafeneaua publică s-a încheiat cu un exercițiu practic, la care au participat activ toți cei peste 50 de participanți la eveniment. Iar în concluzie Ala Taran a spus: „ Pentru a vedea niște schimbări în economie este nevoie de 6 ani, dar pentru a face o schimbare în mentalitatea oamenilor e nevoie de 60 de ani. Dar acești 60 de ani trebuie porniți. Dacă undeva deja s-au pornit, e bine. Poate undeva societatea e la al cincilea, la al zecelea an, iar undeva mai stă în amorțire. Haideți să pornim acești 60 de ani, să ne implicăm, să participăm, să rezolvăm!”

Nina Neculce

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.