Adevărat fenomen cultural

0
202

Captivant, fascinant, relevant! Pornită de la inimă către inimă, ediția a VI-a a Festivalului de muzică populară „Victor Postolachi” s-a deosebit de celelalte. S-a deosebit prin faptul că s-a desfășurat concomitent cu a II-a ediție a Iarmarocului „Produs de Soroca”, că toate orchestrele participante au fost bune și n-au întrat în competiție ca la edițiile trecute, dar cu destulă responsabilitate în fața actului artistic au adus un omagiu regretatului profesor al Colegiului de Arte,Victor Postolachi.

Toți au fost învingători, toți au fost menționați cu premii bănești din partea Secției Raionale Cultură și Turism și Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. „Victor Postolachi a făcut aranjamente și a avut foarte mulți discipoli. În fiecare din orchestrele prezente la festival se regăsesc discipolii dumnealui. Pentru toți festivalul a fost un prilej onorant de a demonstra că i-au însușit perfect lecția. La înălțime s-au prezentat cele trei orchestre sorocene: „Nistrenii”, dirijor Gheorghe Duminică, „Doina Nistrului”, dirijor Ion Alexei, Band Orchestra „Doina”, dirijor Ion Vorotneac, precum și Orchestrele Secției Cultură și Turism Fălești, dirijor Ion Vicol și „Busuioc moldovenesc” de la Sângerei, dirijor Anatol Vițu, dar și Taraful „Hora Petrenilor” din Petreni, Drochia, dirijor Sergiu Romandaș”, a specificat pentru „ZN”, șeful Secției Cultură și Turism Soroca, Grigore Bucătaru.
Un plus de sentimente și bucurie au adus la acest festival „Lăutarii” lui Nicolae Botgros, care au venit și de astă dată în fața publicului cu un recital excepțional. Învățăcelul lui Victor Postolachi, maestrul Nicolae Botgros avea să declare: „Soroca a fost și rămâne pentru mine a doua casă. Sunt născut la sudul Moldovei, dar aici am trăit cei mai frumoși ani din frageda mea adolescență. Și desigur că n-o să-l uit niciodată pe Victor Postolachi care ne-a învățat foarte multe lucruri frumoase, așa cum au spus și alți colegi. Profesorul Postolachi este viu în inimile noastre”.

La eveniment au fost prezenți Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, directorul adjunct al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Oleg Volontir, alte persoane oficiale de la Chișinău, dar și din țara vecină Ucraina.

Nina Neculce

 

PUBLICITATE