Parteneriat educațional: Soroca -Târgu Neamț

0
435

Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros” din Soroca reprezentat de directorul Emilian Guțu și Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, director Adina Raluca Margine, la data de 27 mai curent, au încheiat un proiect educațional din domeniul istorie și spiritualitate națională: ”Basarabia – Vatra Neamului Românesc”. Printre coordonatorii proiectului fac parte profesorii Gigel Bîrliba și Elisabeta Pascu din România, precum și prof. Mihai Zeamă din R. Moldova.

35 de elevi din Târgu Neamț împreună cu dascălii lor au fost întâmpinați la Soroca cu un program artistic prezentat de către elevii Colegiului de Arte, după care, au făcut o excursie prin sălile de clasă ale instituției. Curiozitatea și emoțiile au fost exprimate din plin, după cum a spus și elevul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”, Teodor Gaiță: ”E o senzație frumoasă. Mă bucur să mă aflu aici, mă simt ca acasă alături de frații mei de peste Prut. Activități de acest gen vor continua, căci sunt importante și binevenite pentru schimb de experiență.”

Proiectul presupune construirea unui parteneriat care să promoveze valori comune, crearea și dezvoltarea de activități educative, încurajarea voluntariatului. Scopul proiectului este de a oferi posibilități de a cunoaște elemente cultural-educative din spațiul național-românesc de către elevii și cadrele didactice implicate. Ideea parteneriatului educațional creează oportunități de cooperare, călătorie, comunicare și cunoaștere a culturii.

Distanța terestră între Soroca și Târgu Neamț este de 250 km, însă din cauza graniței de la Prut, durata călătoriei devine mult mai lungă și obositoare. Porniți de la ora 4 dimineața din România, delegația a ajuns la Soroca abia pe la amiază, însă emoțiile frumoase au reușit să șteargă din oboseală.

Târgu Neamț este renumit pentru Cetatea Neamțului, ridicată de Petru I Mușat, pentru casa unde a crescut poeta Veronica Micle și de asemenea, prin satul (astăzi cartierul) Humulești, leagănul copilăriei povestitorului Ion Creangă.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.