Oameni care merită simpatie și admirație

0
640
Revedere după 48 de ani: Ana Bejan, Valentina și Vasile Romanciuc

Dumnezeu i-a binecuvântat spre a bucura și însenina sufletele unui neam întreg. Unul cu pana mereu inspirată, iar celălalt cu glasul său duios. Este vorba de poetul Vasile Romanciuc și interpretul de muzică populară, Mihai Ciobanu, care la finele săptămânii trecute ne-au mângâiat inimile cu gânduri săpate adânc în cuvânt și cu melodii atingătoare de suflet. Întâlnirea a avut loc la Biblioteca publică „Mihail Sadoveanu” și s-a înscris în șirul de întâlniri din cadrul Proiectului „Oamenii neamului”. Anul 2019 fiind declarat la bibliotecă – Anul Vasile Romanciuc.

Directoarea bibliotecii, Eugenia Răileanu, care a lansat acest proiect, a amintit că s-a ajuns la a V-a ediție, că în edițiile trecute a fost promovată viața și opera scriitorilor Aurelian Silvestru, Valeriu Matei, Nicolae Dabija, Savatie Baștovoi, iar în acest an biblioteca și-a propus să-l cunoască mai îndeaproape pe Vasile Romanciuc. Și poetul a revenit la Soroca cu amintiri din anii studenției, când și-a făcut practica în jurnalism aici. „Țin minte că atunci i-am solicitat primele interviuri lui Nicolae Botgros, care era foarte tânăr și făcea primii pași în marea artă”, a mărturisit scriitorul. De astă dată, Vasile Romanciuc a venit însoțit de partenera lui de viață, jurnalista de radio, Valentina Romanciuc și interpretul Mihai Ciobanu de care îl leagă o frumoasă prietenie, strâns sudată sub semnul sublimului curaj creator. Astfel cuvântul și sunetul muzicii s-au contopit într-o armonie absolut superbă. Printre luări de cuvânt și poezie au răsunat mai multe cântece pe versurile poetului. Ne-au răscolit sufletele în deosebi „Hora basarabenilor” „Rugă pentru noi”, „Iubirea e un dar ceresc”, „Doi într-un suflet”. Perfectă armonie în aceste piese! Admiri deopotrivă și muzica și versurile. Vorbind despre colaborarea pe care o are cu Vasile Romanciuc, interpretul a povestit cum au luat naștere mai multe cântece, inclusiv și „Doi într-un suflet”, care este o dedicație atât soției cântărețului, cât și soției poetului, dar și tuturor doamnelor și domnișoarelor, purtătoare ale numelui Valentina.
Prezentă la eveniment, Ana Bejan a făcut cunoscut publicului că s-a născut în același an cu poetul și au fost colegi de facultate. De atunci îi apreciază și admiră talentul, de atunci nu s-au mai întâlnit: „Eu sunt fericită că ne-am revăzut după atâția ani. Când nu aveam manuale de literatura română în școală, aveam poeziile lui Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Vasile Romanciuc și proza lui Ion Druță. Ne aplecam la puținele cărți ale lui Vasile Romanciuc, scrise cu mare talent. Dar ce neîntrecut textier este și ce colaborare frumoasă are cu maestrul Mihai Ciobanu! Este un poet al tăcerii, un poet filozof, meditativ, care n-a strigat niciodată. Din poezia lui i-am conturat portretul: Este albină, câmp cu flori, râu, piatră, izvor nesecat. E model de cumsecădenie, de frumusețe sufletească și de o modestie rară”.
Alese cuvinte au adresat oaspeților șeful Secției Cultură și Turism, Grigore Bucătaru și colega dumisale,Tamara Coșciug. Doamna Coșciug a dat citire unei poezii scrise special pentru Vasile Romanciuc de colega noastră de redacție, Elena Țârdea-Spinei. Iar Viorica Gaja a citit, apoi i-a înmânat lui Mihai Ciobanu un text despre Soroca, scris de Elena în ideea de a deveni cântec.
A fost o întâlnire plăcută și caldă, o întâlnire frumoasă ca o carte despre Neam, Țară, Grai. „Întâlnirile de la bibliotecă întotdeauna îmi dau o stare de bine. Pentru că e vorba de carte și cartea ne adună, ne ține împreună. Iată, se tot vorbește despre repararea drumurilor, dar eu zic că drumul care trebuie reparat capital este drumul spre carte”, a punctat omul neamului, Vasile Romanciuc.

Nina Neculce

PUBLICITATE