Mai scăldat în lumină lină

0
55

Luna mai a învăluit în lumină lină parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din oraşul Dondușeni, din nordul Moldovei.

Miercurea din Săptămâna Luminată a adus în biserica „Acoperământul Maicii Domnului” lumină caldă, izvorâtă din slovele serviciului divin, oficiat de parohul bisericii, pr. Roman Botezat și de încă doi ctitori ai acestui lăcaș sfânt – pr. Marin Botezat și Părintele – Profesor Ioan Antistescu de la parohia Plăieşu, Protopopiatul Tg. Neamţ. Predica Pr. Profesor Ioan Antistescu, care este totdeauna așteptat cu mult drag de enoriașii acestei parohii, a umplut inimile credincioșilor de speranță, dragoste și smerenie. Alături au fost oaspeți deosebiți, veniți din Iași, care pentru prima dată au pășit pragul acestui lăcaș, dar care au fost alături de noi, sprijinindu-ne moral și financiar întotdeauna: Profesorul Dr. Ioan Stănescu, Facultatea de Geologie și Geografie împreună cu soția sa Zenovia Stănescu(farmacistă), doamna Magda Ciopraga, Conferențiar, Dr. la Facultatea de Litere (fiica cunoscutului istoric, critic literar și academician Constantin Ciopraga), dna Luminița Claiu (inginer).
Joia Luminată a adus în piața orașului Festivalul Cântecului Pascal, în cadrul căruia corul profesoarelor de la LT „Alexei Mateevici” și corul mic al bisericii, sub conducerea preotesei Elena Botezat, au interpretat cu o înaltă măiestrie cântări psaltice, care au umplut văzduhul de o evlavie luminoasă.
Apoi a coborât binecuvântarea Duminicii Mironosițelor, prăznuită în biserica ortodoxă în a doua duminică după Paște, purtând și conotația sărbătoririi în biserică a femeii. Cu ocazia aceasta biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” a îmbrăcat haina de sărbătoare, fiind inundată de flori, pe care le-au primit femeile prezente la Sf. Liturghie din mâna Pr. Roman. Împreună cu florile au mai fost înmânate și pliante cu semnificația acestei zile și diplome de mulțumire, oferite celor mai active femei din parohie, mamelor ce educă mai mulți copii. După serviciul divin, copiii enoriașilor din parohie și elevii din cercul de religie, moderați de dna preoteasă, profesoara de religie E.Botezat, au prezentat un spectacol dedicat tuturor femeilor. Cei care au participat și la spectacolul tradițional dedicat femeilor creștine, organizat de Episcopia de Bălți în Teatrul „V. Alecsandri” din Bălți, au trăit clipe fericite alături de Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți, Arhimandritul Nicodim de la Mănăstirea ”Bucium” din Iași și artiștii care au cântat femeia. Printre cei care s-au învrednicit de Diplome de Gratitudine din partea Episcopiei este și dna G.Grigoriev, șefa DECT.
Calendarul evenimentelor luminoase a fost continuat de Concursul Republican de poezie creștină „Lumină lină” , în cadrul căruia elevii LT „A. Mateevici” Teofil și Daniel Botezat au recitat poezia marelui nostru pământean Ion Druță „Păstori ai cuvintelor frumoase”, învrednicindu-se de mențiune din partea juriului.
Sfârșitul lunii mai vine cu un cadou frumos din partea parohiei pentru copiii care au participat activ la toate aceste activități –o excursie prin locurile istorice ale Moldovei, iar la începutul lui iunie o grupă de copii va avea un dar la care poți doar visa –pelerinajul anual, organizat de Pr. Roman Botezat, prin locurile sfinte din Țară.

Larisa Grubîi,
Dondușeni

PUBLICITATE