Balul Vânătorilor din Soroca ,,Drag mi-i să fiu vânător”. Galerie foto.

0
1314

Vreme frumoasă, aer proaspăt de pădure, sunet vesel de muzică populară, arome de carne la proțap, vânători, pescari și multă lume bună s-au adunat azi la Balul Vânătorilor –  o sărbătoare tradițională a adevăraților pasionați de cea mai veche îndeletnicire a omului: vânătoarea.

Evenimentul a debutat cu o spectaculoasă paradă a societăților vânătorești, după care a urmat concertul ,,Vânatul – trecut, prezent și viitor…”. Spiritul competitiv a fost provocat în diverse competiţii sportive care au conținut probe demne de adevărați ochitori:

–        Lupta țintașilor (tragerea la țintă din arma pneumatică);

–        Tragerea otgonului;

–        Gastronomia vânătorească.

–        Ridicarea greutăţii;

–        Armwrestling.

Programul evenimentului a bucurat copiii cu diverse jocuri distractive: ,,Iepurele nostru cel de toate zilele” (cine prinde urecheatul?), ,,Ucenicul vânător”, ,,Ca glonțul de rapid” (victorină), ghidate de Sergiu Triboi și Tamara Sîrbu.

Nu e vânător să nu aibă ca trofeu o pălărie deosebită. La acest aspect, a fost organizat un concurs special: ”Cea mai frumoasă pălărie de vânător”.

Pe la miezul balului s-a desfășurat un excepțional concert de sărbătoare, ca la final să fie culminat cu decernarea diplomelor, cupelor și premiilor bănești pentru vânători.

Toate au fost răsplătite delicios cu un Ospăţ vânătoresc cum numai la pădure se poate servi: godac – mistreţ la proţap, zeamă de peşte, mămăligă cu friptură,  pește la grătar, etc.

Iurie Zabrian, managerul ST Soroca a adus mulțumiri președintelui raionului Soroca, Ghenadie Muntean, Consiliului Raional și preşedintelui Consiliului Republican al Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova (SVPM) Oleg Ciocoi, pentru susținerea financiară și desfășurarea balului Vânătorilor, după care a prezentat un raport pe anul de vânătoare 2018-2019, din care aflăm următoarele date:

”În cadrul societății vânătorești Soroca activează 323 membri de vânători care se întrunesc în 28 colective primare. Suprafața fondurilor de vânătoare constituie 73417 ha. În urma evaluărilor s-a constatat că efectivul de iepuri de câmp sunt în număr de 98 specimene la 1000 ha. Periodic se petrec diverse activități de protecție a animalelor și păsărilor sălbatice. Printre cei mai activi vânători se enumeră colectivele Soroca, Hristici, Racovăț, Baxani, Bădiceni, Stoicani, Vădeni.

Cu scopul de înmulțire a faunei, în ultimii ani au fost aduși 1800 fazani. Pentru întreținerea cu hrană a păsărilor, a fost semănat 1 ha cu cereale și construite hrănitori pentru animale. De măsurile biotehnice s-au ocupat echipele de vânători Parcani, Hristici, Stoicani, Țepilova și Bădiceni.

Pentru prevenirea braconajului au fost efectuate 63 de raiduri comune cu poliția, în urma cărora au fost întocmite mai multe procese-verbale cu ridicarea armelor, au fost depistate și nimicite 200 lanțuri.

Pe parcursul ultimului sezon de vânătoare s-au recoltat 280 porumbei, 127 de prepelițe, 216 rațe, lișițe și găinușe de baltă, 2 gâște, 179 fazani, 352 iepuri de câmp, 146 vulpi și 11 mistreți.

În plan cultural, periodic se organizează mai multe concursuri și activități artistice.

Balul Vânătorilor – sărbătoare în aer de pădure, e o ocazie deosebită de a face cunoștință cu lumea vânătorilor, cu protecția faunei și viața pădurii. O sărbătoare tradițională unde cu întreaga familie se poate petrece timpul foarte interesant.

Evenimentul a avut loc în data de 11 mai, la tabăra de odihnă ”La Dumbravă” din Volovița și a fost organizat de către Consiliul Raional Soroca și Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova, după scenariul diplomatei Colegiului de Arte ”N. Botgros” din Soroca, Tamara Sîrbu.

Mai multe informații despre vânătorii din R. Moldova aflați pe pagina oficială a societății https://svpm.md/

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE