Gânduri și fapte pentru persoanele cu dezabilități

0
111

Am asistat săptămâna trecută la o lansare de proiect care m-a impresionat. M-a impresionat curajul celor trei doamne de la AO „Casa Speranțelor” – Valentina Onică, Ala Taran, Galina Reaboi, care continuă să se implice în soluționarea problemelor deloc ușoare ale locatarilor Centrului de Plasament Temporar pentru Persoanele adulte cu Dezabilități din satul Bădiceni (Internatul psihoneurologic, cum s-a numit până nu demult). Doamnele și-au propus să asigure un trai independent comunitar acestor persoane.

Lansarea proiectului „Acțiuni comune pentru o societate incluzivă” s-a desfășurat în cadrul unei mese rotunde la care au participat reprezentanți ai mai multor ONG-uri, Agenției Naționale de Asistență Socială, Fundației Soros-Moldova, Keystone Moldova, vicepreședintele raionului, Vladimir Nicuța, directorul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Soroca, Dumitru Zgardan, coordonatorul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Soroca, Ghenadie Vieru, directorul Centrului din Bădiceni, Ion Gulica.

Vicepreședintele raionului a informat asistența că pe parcursul ultimilor ani în raion se înregistrează o relativă scădere a numărului persoanelor adulte cu dezabilități, dar îngrijorează creșterea numărului de copii cu diferite afecțiuni neurologice. Totodată s-a referit și la conlucrarea pe care o are AO „Casa Speranțelor” cu autoritățile publice locale în soluționarea problemelor din acest domeniu, dând o notă maximă activității desfășurate de echipa „Casa Speranțelor” pe parcursul a aproape două decenii.

„Ne bucurăm de faptul că aici la Soroca această organizație neguvernamentală pune accent pe colaborarea cu APL, adică pe lucrul bine făcut pentru continuitatea proiectelor. Cred cu tărie că membrele echipei o să poată realiza toate obiectivele pe care și le-au propus și în acest proiect ”, a opinat reprezentantul Agenției Naționale de Asistență Socială, Victoria Botnaru. Principalul obiectiv al proiectului este acordarea de asistență și suport Centrului din Bădiceni în amenajarea a patru locuințe protejate pentru 24 de persoane cu dezabilităţi. Centrul va procura locuințele, iar prin intermediul proiectului va fi procurată mobila și tot echipamentul necesar pentru trai. „Casa Speranțelor” va contribui și la dezvoltarea abilităților de trai independent și incluziunea în comunitate pentru aceste persoane, oferindu-le consiliere, informare și îndrumare. Este de la sine înțeles că după ce s-au aflat un timp îndelungat în instituția rezidențială, lor le este greu să se adapteze la viața în comunitate. Pentru lucrul cu persoanele din „Locuința protejată” vor fi instruiți 12 angajați care vor participa în cinci ateliere organizate de Fundația „Keystone Moldova”. Vor fi organizate de asemenea și campanii informaționale pentru schimbarea mentalității membrilor comunității față de persoanele cu dezabilități. Ochind în viitor, „Casa Speranțelor” dorește să se acrediteze în calitate de prestator de servicii sociale, să poată să le ofere acestor „Case protejate” statut independent, beneficiarii să aibă bugetul lor, locuri de muncă. Adică să-i integreze în societate, să-i facă să se simtă la fel ca și ceilalți membri din comunitate.

Zânele Bune de la „Casa Speranțelor” având în spate o experiență interesantă cu grupurile protejate din Zgurița și Bădiceni în proiectele anterioare, își exprimă speranța că până la urmă societatea va fi solidară și va accepta ca persoanele cu dezabilități să fie parte activă în viața socială.

Proiectul este implementat din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, cofinanțat de Fundațiile Soros Moldova și Keystone Moldova.

Nina NECULCE

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEU IUBESC SOROCA
Articolul următorTorta Iepuraşului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.