”Ziua Ușilor Deschise” la Școala Profesională din Soroca

1
838
Foto: Ludmila Talmazan

Să ai o profesie pe plac și totodată solicitată pe piața muncii este un succes în viață. Școala Profesională din Soroca și-a deschis larg ușile pe 17 și 18 aprilie, pentru toți absolvenții instituțiilor de învățământ din Soroca și alte raioane, pentru a-i familiariza cu oferta educațională și cu perspectivele pe care le vor avea viitorii elevi ai școlii.

Directorul instituției gazdă, Ivan Luța, a invitat pe toți oaspeții să viziteze sălile de clasă, laboratoarele, atelierele, biblioteca și cantina. Le-a prezentat informații curioase despre trecutul și prezentul instituției, unde au obținut o profesie peste 6000 de absolvenți. ”Elevii au oportunitatea ca pe parcursul anilor de studii să facă cunoștință directă cu angajatorii. Avem contracte de colaborare aproape cu toți agenții economici din localitate”, a mai menționat directorul, enumerând multiplele oportunități și beneficii pe care le pot avea elevii școlii profesionale, printre care se mai include bursă lunară și cămin pentru fete.

Curioși, oaspeții au invadat liber în toate încăperile școlii și s-au arătat încântați și surprinși de condițiile, echipamentul modern și mediul interesant din instituție. Pentru potențialii elevi și părinții acestora s-au organizat întrevederi cu cadrele didactice, maiștrii profesioniști, pentru a afla răspunsuri la toate întrebările invitaților.

În cadrul activității au participat mai mulți parteneri cointeresați în susținerea tinerilor și valorificarea forței de muncă. Prezentă la activitate, Marina Mînăscurtă, Șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă a Raionului Soroca i-a informat pe cei cointeresați cu privire la profesiile solicitate pe piața muncii, ele fiind cele secundar-profesionale: bucătar, chelner, cusătoreasă, operator, lăcătuș etc., și i-a îndemnat să vină la centrul de ghidare creat în cadrul AOFM, pentru a testa cu ajutorul unui chestionar dacă li se potrivește profesia dorită, ca după absolvirea studiilor, fiecare să poată găsi ușor un loc de muncă după plac. ”O carieră de succes nu este o carieră făcută peste hotare, este o carieră pe care poți s-o faci acasă, doar având o profesie potrivită,” a concluzionat Marina Mînăscurtă.

De asemenea, despre profesii, carieră și oportunități în afaceri, a vorbit Maria Mitrofan, specialist în domeniul relației cu agenții economici membri ai Camerei de Comerț, precum și Veronica Suveică, coordonatoare a serviciului Medierea Muncii, Consultanță și Monitorizare, din cadrul Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, unde se derulează proiectul Suport pentru integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii ”FOCUS III”. Aici se poate adresa după ajutor oricare tânăr aflat în căutare de muncă.

Pentru informații suplimentare despre ofertele Școlii Profesionale Soroca, nu ezitați să sunați la numărul de telefon: 0-230-2-22-10. Adresa școlii: or. Soroca, str. Ștefan cel Mare, 6. Puteți de asemenea să aflați mai multe despre instituție, vizitând pagina web https://spsoroca.md/ .

PUBLICITATE