Scurgere de substanţe toxice imitată la o fabrică din Soroca

0
795

,,Avarie la obiectul chimic periculos cu scurgerea substanţei puternic toxice amoniac”, aceasta a fost tematica aplicației în domeniul protecţiei civile, desfășurate recent la întreprinderea ,,Fabrica de brînzeturi Soroca”. Scopul aplicaţiei a fost de a verifica şi a aprecia starea protecţiei populaţiei, bunurilor materiale şi lichidarea posibilelor consecinţe ale calamităţilor naturale, avariilor şi catastrofelor.

Formaţiunile protecţiei civile a întreprinderii au avut posibilitatea de a demonstra capacităţile atît practice cît şi teoretice de intervenţie şi de acordare a primului ajutor medical sinistraţilor.   La antrenamentul dat a fost imitat modul de lichidare a scurgerii substanţei toxice, la fel echipa de salvare au  evacuat din zona afectată doi sinistraţi. De către echipa sanitară a întreprinderii a fost acordat primul ajutor medical sinistraţilor care în urma avariei au suferit diverse traumatisme, arsuri şi intoxicaţii.  Este de menţionat faptul astfel de aplicaţii se desfăşoară în primării o dată la patru ani, la obiectivele economice- o dată la trei ani, iar la obiectivele industrial periculoase-anual.

Pe teritoriul raionului Soroca sunt amplasate 4 obiecte industrial-periculoase din punct de vedere chimic: Fabrica de brînzeturi or. Soroca- unde la staţia de compresoare se foloseşte substanţa puternic toxică amoniac, ÎIS ,,Acvanord”- se foloseşte substanţa puternic toxică clor, la fel şi două staţii de distribuire a gazului natural (s. Hristici, s. Parcani) unde se foloseşte substanţa puternic toxică etilmercaptan. Toate substanţele toxice date în caz de izbucnire a unei situaţii excepţionale au proprietatea de a se răspîndi foarte rapit în mediul înconjurător provocînd daune considerabile populaţiei sau chiar şi decese.

Ofiţer SPC al DSE Soroca

căpitan al s/intern

Doga Eugeniu

PUBLICITATE