Frumoasă călătorie spre Înviere

0
65
Corul „Orantis”, interpretând lucrarea „Cu trupul adormind”

Muzică religioasă de calitate, interpretări de excepție, momente de înălțare sufletească și îndemnul de a medita mai mult la cele sfinte au conturat cea dea II-a ediție a Festivalului-Concurs Coral de Muzică Sacră de la Botoșani. Evenimentul s-a desfășurat într-un local pe potrivă – sala „Mihai Eminescu” a complexului hotelier „Rapsodia” și a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Consiliul Județean Botoșani. Evoluările colectivelor corale de amatori au fost apreciate de un juriu de înaltă ținută profesională, avându-l ca președinte pe unul din cei mai înzestrați dirijori de cor din România, Voicu Enăchescu, care este și președintele Asociației Naționale Corale.

A fost o zi greu de uitat, cum avea să spună unul din membrii juriului, directorul Seminarului Teologic din Botoșani, preotul Daniel Dascălu, o zi care ne-a ținut sufletele ca în rugăciune într-un spațiu de muzică sacră. Coruri de copii și coruri de adulți de pe ambele maluri ale Prutului ne-au purtat într-o călătorie frumoasă spre Înviere. A fost un prilej minunat pentru consumatorii de cultură, de a trăi din plin virtuțile creștine, de a asculta o muzică care se așează ușor pe suflet, o muzică care ne-a amintit că doar Credința și Speranța ne mai pot salva. Toate cele 22 de formații corale antrenate în concurs au fost minunate. Punctajul ca valoare a fost foarte apropiat. Juriul a ținut cont și de interpretare, și de corectitudinea partiturilor, și de prestanță și atitudine și a oferit Premiul I corului „Orantis” de la Palatul de Cultură Soroca (dirijoare Veronica Chițan, maestru de concert Anatol Tacu), iar Marele Premiu i-a revenit corului de tineri „Ars-Nova” de la Colegiul de Muzică și Pedagogie din orașul Bălți (dirijoare Ana Cușenco). Reamintim că la ediția din anul trecut, Marele Premiu a fost adus la Soroca de către ansamblul vocal „Divinitate” (dirijoare Tamara Boboc, conducător artistic Ion Rotari).

De ani buni însoțesc corul „Orantis” la festivaluri de prestigiu și de fiecare dată rămân încântată de acuratețea sunetului, muzicalitate, dar mai ales, de pasiunea și profesionalismul cu care Veronica Chițan dirijează acest cor, mereu reînoit cu elevi de la cele două colegii: „Mihai Eminescu” și „Nicolae Botgros”. Evoluarea coriștilor a fost apreciată  și de această dată de șeful Secției Cultură și Turism, Grigore Bucătaru și specialistul secției, Liuba Focșa, care în drum spre casă au adresat coriștilor sincere felicitări, urându-le noi succese în promovarea muzicii corale. Felicitări și evoluări reușite și la alte concursuri le urăm și noi!

Nina Neculce

PUBLICITATE