Republica Moldova a devenit țară membră a Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie

0
92

Recent, Republica Moldova a devenit țară membră cu drepturi depline în cadrul Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB). ICGEB va oferi suport mediului științific și educațional pentru cercetări avansate și instruiri în biologie moleculară și biotehnologii medicale, totodată va oferi perspectiva de aprofundare a cunoștințelor și de aplicare a celor mai inovative tehnici de cercetare în biomedicină, obținerea produselor biofarmaceutice, protecția și remedierea mediului, la fel, în tehnologiile pentru îmbunătățirea culturilor agricole si biopesticidelor.

Astfel, cercetătorii şi cadrele academice din Republica Moldova vor putea accesa laboratoarele şi echipamentele de cercetare ICGEB, precum şi vor beneficia de sprijinul experților acestei structuri internaţionale. În funcţie de proiectele demarate, cercetătorii noștri vor activa pentru perioade scurte de timp în laboratoarele ICGEB. „Aderarea Republicii Moldova la Statutul ICGEB va avantaja Republica Moldova prin transferul facilitat de tehnologii de cercetare şi expertiză în domeniul ingineriei genetice şi biotehnologiilor, fapt ce va contribui la dezvoltarea cercetărilor în domeniul biotehnologiilor medicale şi de mediu, dezvoltării industriei farmaceutice autohtone și asigurarea pieţei interne cu produse farmaceutice”, a menționat Boris Gîlca, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

Totodată, programul de burse al ICGEB oferă burse de lungă durată pentru doctoranzi și post-doctoranzi. De asemenea, ICGEB lansează anual și apeluri pentru burse de scurtă durată și granturi colaborative, în bază competitivă cu respectarea distribuţiei geografice. Numărul de interni care pot activa în laboratoarele ICGEB nu este limitat, iar granturile oferite presupun obligatoriiu faza de reîntoarcere în ţara de origine. ICGEB organizează multiple evenimente ştiinţifice şi cursuri de formare la care sunt invitaţi reprezentanţii ţărilor membre. Pentru entitățile din Republica Moldova, în 2019 deja sunt accesibile instrumente de aplicare pentru granturi colaborative de cercetare, burse doctorale și postdoctorale, la fel pentru participare la evenimentele și cursurile organizate de ICGEB.

ICGEB este parte a sistemului Organizației Națiunilor Unite și formeaza o rețea interactivă cu Centrele afiliate din Statele Membre, având componente în Trieste (Italia), New Delhi (India) si Cape Town (Africa de Sud).

PUBLICITATE