Mierea de Albine Ecologică – ramură promițătoare în Republica Moldova

0
228
Foto: Ludmila Talmazan

Meseria de apicultor, Ion Zubco din s. Nimereuca, a dobândit-o din moși-strămoși. În prisaca dumnealui, unde trăiesc 150 de familii de albine, mai există câțiva stupi construiți chiar de bunicul său. ”Apicultorul numără bobocii primăvara”, spune el, demonstrând cu mândrie cât de puternice îi sunt albinele – „O familie pe 24 de rame! Nu știu dacă în Moldova veți mai găsiți undeva una mai mare decât aceasta.” Este ajutat în toate de soția sa, Elena.

Într-un an obișnuit, recoltează 1-1,5 tone de miere de salcâm și 5 tone de polifloră și floarea soarelui. O comercializează angro la Chișinău. Planifică pentru 2019 să vândă mierea de salcâm la preț dublu față de anul trecut. Pentru asta, va trebui să respecte anumite standarde noi: stupi etajați, mediu curat ce presupune amplasarea prisăcii la distanță de cel puțin 5 km de drumuri naționale și zone industriale.

”Mierea mea e pur ecologică. În jur e natură, curge Nistru. Pentru a muta albinele, despart adăpostul orizontal în două, după care pun corpul etajat pe fiecare familie și astfel, creez stupi verticali, după noile condiții. În prezent, apicultorii moldoveni respectă doar 10% din cerințele Uniunii Europene, dar e mult mai ușor de lucru cu stupii noi”, spune prisăcarul. Se bucură întotdeauna când mai întâlnește un om pasionat de albinărit asemenea lui și e dispus oricând să împartă din experiența acumulată de-a lungul vieții, cu cei care își doresc să pășească pe tărâmul albinelor.

Expertul în economie, Veaceslav Ioniță, a scris pe blogul său: „Creșterea volumelor de export, dar și prețul mierii, poate fi asigurată în următorii ani, prin trecerea la producerea și certificarea Mierii Ecologice. Cu suportul Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noștri le vor avea deja în vara 2019, ceea ce înseamnă perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani”.

Mierea a devenit un produs de export al R. Moldova, începând cu semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE. Aproape tot volumul de miere ajunge în România, Italia și Franța, care consumă 2/3 din mierea moldovenească destinată exporturilor, crescute de zece ori în ultimii ani, ajungând la 14 milioane USD anual.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE