Cântec, dans și obicei cu miros de colăcei

0
260
Foto: Ludmila Talmazan

Nimereuca, sat vechi răzășesc, fascinează prin frumusețea peisajului, prin istoria locului și a oamenilor, prin folclorul păstrat și valorificat în forma care s-a transmis de la bătrânii satului. Cele care au grijă să păstreze și să transmită mai departe folclorul nealterat sunt membrele ansamblului folcloric „Nistreanca”, condus de Angela Gogu. Recent formația a marcat 15 ani de activitate într-un grandios  spectacol întitulat „Sărut, femeie mâna ta”.

  Ansamblul a luat naștere  la începutul anului 2004. Tânăra Angela Gogu, care tocmai ocupase funcția de directoare a Casei de Cultură a găsit  edificiul într-o stare deplorabilă. Și-a zis atunci: „ Cu răbdare, Angela, o să le faci pe toate!” Printre obiective și-a propus și renașterea colectivului folcloric, ce existase până la „perestroică”.  A vorbit cu membrele fostei formații și au început să se adune și să întocmească un repertoriu. Primele femei care au salutat inițiativa directoarei și care cântă până în prezent în ansamblu sunt Fevronia Cuțescu (77 de ani), Elizaveta Istratiuc (78 de ani) și Lidia Grudco ( 68 de ani ). Apoi au mai venit și altele și așa s-au adunat în jurul doamnei Angela 14 femei simple de la coarnele plugului, 14 inimi însuflețite de dragostea pentru cântecul popular. Atunci în fruntea Direcției Cultură Soroca era Petru Popa. Dânsul le-a invitat la Festivalul raional de datini și obiceiuri de iarnă. Colectivul  proaspăt înființat nu avea nume. Petru le-a zis: „ Eu o să vă prezint în scenă cu numele „Nistreanca”, care vi se potrivește.” Acesta a fost botezul. „De atunci ne adunăm la repeteții, participăm la toate sărbătorile satului, cântăm în biserică la Crăciun, la Paște, mergem cu concerte în satele învecinate. Iubirea de folclor stă la baza unei relații de caldă prietenie cu colectivul „La izvoare” din satul Vărăncău, care ne-a onorat cu prezența și la acest moment aniversar. Ne bucurăm că suntem susținuți de domnul primar, Ion Naval care acum la aniversare ne-a oferit în dar un acordeon. Împreună încurajăm tinerii să păstreze și să pună în valoare creațiile folclorice autentice din comuna noastră”, spune Angela Gogu.

Ne-am convins că obiceiurile satului, cântecul și dansul sunt puse în valoare de vlăstarele tinere, admirând evoluările grupului de copii din Nimereuca „Unde-i joc și voie bună”, colectivului de copii „Armonie” din Cerlina, a tinerilor interpreți Vitalie Murtuzin și Diana Belous, precum și a invitațlor speciali Sergiu și Laurențiu Graur(tata cu fiul). Sergiu este un fiu al satului, care dezvoltă o afacere la Chișinău și care e pasionat de muzică. El a răscolit sufletele consătenilor cu un buchet de melodii populare despre sat, melodii ce-i aparțin. „Muzica e mai mult decât o pasiune. Muzica mă face să trăiesc clipa la maximum”, ne-a mărturisit interpretul și omul de afaceri, Sergiu Graur.

Prin cântecele, dansurile, poeziile prezentate cu emoție și căldură în programul de sărbătoare, la Nimereuca s-a vestit sosirea primăverii. Au răsunat cântece vechi culese de la bătrânii satului ( „Bate vântul, bate, bate”, „Măi bădiță Păvălaș”, „Cântecul șoferului”, „Cântecul tractoristului”…), cântece izvorâte din inimă,  însuflețite de dragostea pentru folclor, pentru tradițiile și obiceiurile, moștenite de la străbunii celor trei sate (Nimereuca, Cerlina, Vărăncău). Moștenită din străbuni este și pâinea de sărbătoare, care se coace în acest vechi sat răzășesc și care se deosebește de cea de fiecare zi după conținutul aluatului, după formă și după felul în care este împodobită.Trei membre ale formației folclorice, trei iscusite gospodine, Lidia Grudco, Anastasia Sicorschi și Nina Severian au impresionat publicul spectator și pe noi de la „ZN”cu o expoziție de sfântă pâine de sărbătoare: colacii mirilor, sau jemne, colacul miresei, colacul mirelui, colacii nunilor, colacul de întâmpinare, hulubași, crăciunei. Am admirat o adevărată artă în împletirea din mai multe vițe a acestor colaci, împodobiți cu flori și alte simboluri din aluat-niște minunății care necesită multă trudă, colaci frumoși și luminoși ca fața Soarelui. Vorba primarului: „Folclorul adevărat este cel născut la sat și el trebuie păstrat.”

Plecăciuni și sărutări de mâini, dragi femei de la Nimereuca! La mulți ani și la multe primăveri frumoase, „NISTREANCA”!

                                                                                       Nina Neculce

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.