În orașul Soroca este amenajat un nou cimitir

0
1653

La Soroca va fi amenajat un nou cimitir. Astăzi a fost sfințit și binecuvântat locul unde acesta se va afla. La eveniment au participat fețe bisericești, primarul și viceprimarii municipiului, mai mulți angajați ai primăriei și reprezentanți ai firmei care va efectua lucrările. Cimitirul se află în partea de deal a orașului, în preajma cimitirului evreiesc. Acesta v-a purta numele „Sfîntului Lazăr” și are o suprafață de circa  3 ha. Tot aici va fi construit și un paraclis, unde potrivit Preasfințitului Ioan, Episcop de Soroca, vor fi săvârșite slujbele de pomenire pentru cei răposați.

Cimitirul este o necesitate pentru locuitorii municipiului, deoarece cele două cimitire din oraș sunt deja supraîncărcate.

  • Necesitatea de a construi un cimitir nou în municipiul Soroca este de zeci de ani. Astfel, a fost propus către consiliu și s-a luat decizia să fie construit un cimitir nou pe terenul unde se află cimitirul evreiesc. S-a separat terenul și s-a propus să fie construit un cimitir modern cu o clopotniță ca să avem posibilitatea să-i pomenim pe cei plecați din viață, – susține primarul municipiului Soroca, Victor Său. La moment aici au loc lucrările de amenajare a drumurilor din cimitir cu asfaltarea lor. Cimitirul nou v-a fi gestionat de serviciul amenajare.
    • Prin cimitir vor fi asfaltate drumurile, va fi un strat de 15 cm de pietriș, după care se va pune asfaltul de 5 cm. Există și un regulament care urmează să fie întărit la consiliu, unde este stipulat că pentru o gropă se oferă 2.5 m pe 1.5 m, iar între morminte distanța va fi de un metru. Toate vor fi aranjate într-o linie, ca să nu admitem haos în cimitir,  precizează Alexei Patrașcu, șeful Secției Înverzire și Amenajare a orașului.

    Teritoriul va fi împărțit pe parcele. Actualmente se îndeplinesc lucrările în partea de deal pe un hectar și ceva, iar ulterior se va amenaja și partea din vale, mai susține responsabilul. Potrivit autorităților pentru amenajarea cimitirului din bugetul local s-au alocat circa 600 mii lei. Lucrările urmează să fie finisate până la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie a anului curent.

 

PUBLICITATE