O viață de om, trăită la șezătoarea din Vlădeni

0
154

Un grup de specialiști în cultură din orașul Drochia, ghidați de șefa secției, Rodica Lozovan, au vizitat comuna Vlădeni din județul Botoșani, la sărbătoarea ”Șezătorile Iernii”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, manager Cornelia Ciobanu. Șezătoarea a fost găzduită de Casa de Prăznuire a Bisericii ,, Înălțarea Domnului” din Vlădeni, păstorită de preotul Oniciuc Claudiu Constantin.

Într-un cadru de basm, care a  redat  atmosfera unei case țărănești de altădată, s-au etalat meșteșuguri vechi, care erau întâlnite odinioară în fiecare gospodărie: țesutul covoarelor, lăicerelor și prosoapelor, torsul lânii, depănatul, croșetatul, confecționarea opincilor și costumelor naționale, încondeierea ouălor. Șezătoarea cu genericul ,,Pomul vieții” a depănat etapele principale ale vieții omului, nașterea, căsătoria și moartea, precum și marile sărbători de peste an, Paștele, Înălțarea, Crăciunul, Anul Nou.

Cum îi șade bine unei șezători, cântecele și dansurile au fost nelipsite. Astfel, Grupul vocal ,, Mugurașii”, a prezentat cântece populare din partea locului, iar membrii ansamblului ,, Polcuța”, au adus în fața publicului cele mai frumoase dansuri populare specifice zonei:  hora, sârba, bătuta, polca, coasa.

S-au depănat amintiri, s-au descris meșteșugurile vechi, dar ineditul șezătorii a fost prezența celor mai onorați bătrâni ai satului, care au scos la lumină o iertăciune veche, care se spunea odinioară la nunți și o urătură. Autenticele costume naționale și frumoasele tradiții, elogiate cu multă însuflețire de talentații artiști din Vlădeni, ghidați cu suflet și dăruire de neobosita Onica Daniela Podariu, au readus pe cei prezenți în casa țărănească a străbunilor, de care ne leagă cele mai plăcute amintiri.La finele sărbătorii gazdele au dăruit  cu generozitate oaspeților drochieni  câte o icoană și o desagă, țesute de meșterițele satului, în semn de adânc respect și dragoste față de cei, a căror inimi bat la fel.

PUBLICITATE