Ce trebuie să cunoști, dacă vrei să fii sănătoasă ?

0
74

Recent, în incinta Bibliotecii publice raionale ”Iulian Filip” din or.Drochia, s-a desfășurat seminarul de  informare ”Metode de profilaxie pentru prevenirea cancerului de col uterin”, în cadrul Serviciului Modern de Bibliotecă ”Oameni sănătoși, comunitate sănătoasă”.

Seminarul a fost susținut de Svetlana Nicov, medic ginecolog la Centrul de Planificare a Familiei, care a prezentat informații utile despre importanța prevenirii cancerului de col uterin, în cadrul Campaniei de informatizare a femeilor, care va derula pe parcursul lunii februarie. La eveniment au participat angajați ai bibliotecilor publice din raion.

  • Femeile trebuie să se adreseze la medic, atunci când sunt sănătoase, dar nu numai când se îmbolnăvesc, – susține d-na Nicov – În fiecare zi se înregistrează câte un caz de cancer de col uterin, la 60 % din femei se depistează această maladie deja la o stare avansată, iar femeile mor la o vârstă tânără. În mediu, sunt înregistrate cazuri de maladii a cancerului de col uterin la vârsta de 40 -55 ani, – mai precizează medicul.

Măsura primară de profilaxie este vaccinarea fetițelor de la vârsta de 10 ani. Virusul nu necesită tratament. Maladia poate fi depășită, grație unui mod de viață sănătos, care generează o imunitate ridicată.

  • Informația prezentată este necesară și utilă pentru fiecare femeie, – a menționat în încheiere medicul ginecolog. – Ar trebui să acordăm o atenție sporită metodelor de profilaxie. Dacă dorești să fii sănătoasă, trebuie mai mult să te informezi și să deschizi mai des ușa medicului de familie.
PUBLICITATE