Șezătoare pentru mic și pentru mare

0
70

Cântece străvechi, dansuri populare, glume și ghicitori s-au depănat la o veritabilă șezătoare, organizată în satul Cernița, raionul Florești.

Sătenii în frunte cu primarul satului, Iurie Cheleș, au lăsat la o parte grijile şi munca de prin gospodării şi s-au adunat la şezătoare, aşa cum se obişnuia pe timpuri. Atmosfera a fost pe potriva inimii. Localul, împodobit cu zestrea fetei de măritat, covoare, țesute de gospodinele mai în vârstă, expoziții ale meșterilor populari, Mihail Pânzaru (prelucrarea artistică a lemnului), Elvira Cebotari (horboțică), Elena Chetraru (prosoape și ștergare de nuntă decorate frumos cu motive tematice) te traspunea în atmosfera de altă data a șezătorilor.

Nu au lipsit nici uneltele cu care cei mai dinainte vreme creau cu mâinile lor adevărate opere, ce prezintă o mare valoare artistică populară. E vorba de stativele pentru țesut, furca cu caerul de lână, fusul și altele. La șezătoare gospodinele au tors, gospodarii au dezghiocat știuleți de porumb, cu toții au  cântat, au glumit, au povestit, au mâncat plăcinte și au servit câte un pahar de vin.  Îmbrăcaţi în straie populare păreau  coborâți din povestea neamului nostru. Iar formaţia folclorică locală condusă de şefa căminului cultural, doamna Marinela Pânzari şi formaţia folclorică din satul Gvozdova, condusă de domnul Andrei Zubco, au prezentat în fața spectatorilor un program artistic pe măsură. La final, de la mic la mare, participanţii la şezătoare s-au prins în joc.

Evenimentul a fost dedicat păstrării tradițiilor și promovării portului popular și face parte din programul de activități al Direcţiei Cultură, Turism, Tineret și Sport pentru perioada anului 2019. (Ne-a informat Mihail Gutium, șef Centrul Meșterilor Populari, DCTTS).

PUBLICITATE