Dezbateri electorale. Invitați Lozovan Irina –PSRM, Ţopa Andrei – PCRM, Pleșca Eduard – PN, Circumscripția uninominală 2 Ocnița. Runda II

0
80

Pentru statalitatea Republicii Moldova

Ultima rundă de dezbateri electorale iniţiate de Asociaţia Presei Independente şi organizate de publicaţia periodică „Ziarul Nostru” a fost rezervată pentru candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripţia nr.2 Ocniţa-Donduşeni Irina Lozovan – din partea PSRM, Andrei Ţopa – PCRM şi Eduard Pleşca – Partidul Politic „Partidul Nostru”. Andrei Ţopa l-a delegat la aceste dezbateri pe Ghenadie Morcov, ce candidează din partea PCRM pe circumscripţia uninominală nr.6 Drochia-Soroca. Eduard Pleşca şi-a expus platforma şi opiniile în runda anterioară. Iar Irina Lozovan nici de data aceasta nu a reuşit să vină la dezbateri, dar nici nu a delegat în locul ei pe nimeni. În aşa caz moderatoarea evenimentului, Natalia Vrancean, a dialogat doar cu Ghenadie Morcov, medic de specialitate, şef de secţie la Centrul de Sănătate Drochia.

Ghenadie Morcov a precizat că e candidat la funcţia de deputat în Parlament concomitent pe circumscripţia electorală uninominală nr.6, dar şi pe lista PCRM. El anterior a mai deţinut funcţia de parlamentar şi a acumulat o bună practică în elaborarea şi perfectarea legilor. Împreună cu Andrei Ţopa şi alţi comunişti devotaţi, pledează pentru restabilirea echităţii sociale în ţară. Din 2009, când comuniştii au cedat puterea, s-a produs o stopare în dezvoltarea economică şi socială a ţării, a început un proces distructiv de dispariţie a statului Republica Moldova.
Întrebat, care ar fi opinia comuniştilor pentru consolidarea societăţii Ghenadie Morcov a spus: „Societatea astăzi se împarte în „ai noştri” şi „ai voştri”. E foarte periculoasă această tendinţă. De aceea noi suntem pentru depolitizarea instituţiilor statale şi separarea puterilor în stat. Astfel se va combate mai efectiv corupţia la toate nivelele.

– Mai multe localităţi au ajuns pe calea dispariţiei. Cetăţenii pleacă din Moldova. Copiii demnitarilor învaţă în instituții prestigioase din alte ţări şi nici n-au de gând să revină şi să-şi pună umărul şi aplice capacităţile la revitalizarea Republicii Moldova. Ce-i de făcut?, – a întrebat Natalia Vrancean.
Situaţia, desigur, e critică, mai ales în sate, a confirmat Ghenadie Morcov. Noi, Partidul Comuniştilor, am elaborat pe timpuri programul „Satul Moldovenesc”. În mediul rural s-a început o revoluţie economică-socială. Se deschideau staţii tehnologice pentru agricultori, pentru tinerii specialişti de la sate se procurau locuinţe, cei ce iniţiau o afacere statul îşi asuma 60 la sută din cheltuieli. A fost elaborat şi un program special pentru tineret, ce prevedea şi asigurarea cu locuinţe. Toate acestea au rămas ca o plăcută amintire. În prezent acele iniţiative şi programe sociale ale PCRM, încearcă să şi le asume şi să le prezinte ca în premieră actualul guvern, lăudându-se, peste măsură, de succese, – a menţionat reprezentantul lui Andru Ţopa.
Ghenadie Morcov a mai spus că are mai multe întrebări către candidaţii din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, dar la toate dezbaterile electorale, la care a participat, ei sunt lipsă. Şi acum socialiştii promit acces liber al producătorilor noştri pe piaţa Federaţiei Ruse, readucerea cetăţenilor la baştină, dar mai departe de vorbe nu prea avansează. Şi încă mai îmblă pe la casele oamenilor cu agitaţia să-i voteze.
„Partidul Nostru” nu a fost un partid parlamentar, aşa că de la el mare politică nu prea ai ce aştepta.
Ghenadie Morcov şi-a exprimat regretul că la dezbateri nu au fost şi candidaţii invitaţi, cărora le-ar fi dat o lecţie de polemică serioasă, cimentată cu fapte şi exemple concrete.

Întrebat despre atitudinea faţă de desfăşurare concomitentă cu alegerile parlamentare a unui referendum despre reducerea numărului de parlamentari şi posibilităţile de retragere a mandatului de deputat în Parlament, Ghenadie Morcov a spus: „Iniţierea referendumului reflectă politica doar a unui partid”
Ghenadie Morcov i-a chemat pe alegători să voteze Partidul Comuniştilor din republica Moldova. Echipa acestui partid va lupta pentru a menţine şi a consolida statalitatea Republicii Moldova.

PUBLICITATE