Dezbateri electorale. Circumscripția uninominală 1 Briceni. Invitați: Zinaida Grecianîi (PSRM) Anatolie Creciun (PCRM). Runda II

0
65

Să fie ordine în ţară

Anterior, când la dezbateri au fost invitaţi candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripţia uninominală nr.1 Briceni-Ocniţa Zinaida Greceanîi – din partea PSRM şi Anatolie Creciun – din partea PCRM a participat doar Anatolie Creciun. De această dată, nu au avut posibilitate să vină nici unul din ei. Dar Anatolie Creciun a fost reprezentat de secretarul Comitetului Central al Partidului Comuniştilor Elena Bodnarenco ce candidează pe circumscripţia uninominală nr.7 Soroca.

– Deviza noastră e clară, anterior probată şi confirmată: „Comuniştii la putere – ordine în ţară!” – a declarat Elena Bodnarenco, reprezentând programul electoral al formaţiunii sale şi, inclusiv, a lui Anatolie Creciun.
S-a menţionat, că în anii de guvernare a PCRM, până în 2009, s-au întreprins acţiuni reale pentru prosperarea ţării fără a lua împrumuturi financiare de peste hotare şi pentru a lichida datoriile externe ale Republicii Moldova. Aceleaşi intenţii rămân pentru comunişti şi în prezent.

Moderatoarea dezbaterilor Natalia Vrancean, redactor-şef al „Ziarului Nostru”, i-a adresat Elenei Bodnarenco întrebarea, care ar fi acţiunile PCRM pentru consolidarea societăţii.

– E necesar să acţionăm în domeniul educaţiei patriotice, începând de la grădiniţă şi şcoală. Trebuie de terminat cu hărţuiala aceasta de a trage comunităţile ba la stânga, ba la dreapta, la est sau vest, la Moscova sau Bruxelles. Ţara noastră, Moldova, are o istorie de 660 de ani şi trebuie să ne mândrim cu ea, cu înaintaşii timpurilor, ce ne-au creato, apărato şi transmiso spre moştenire.

Alegătorii din mediul rural sunt interesaţi cum PCRM ar soluţiona problemele producătorilor agricoli autohtoni, în special, despre comercializarea producţiei pe piaţa internă inundată de legume şi fructe importate de firme oligarhice, dar şi extinderea exportului în alte ţări.
A urmat un răspuns promiţător. E necesar de revenit masiv pe piaţa din Federaţia Rusă şi de a revedea acordul cu Uniunea Europeană despre cotele de export ale Republicii Moldova în ţările UE. Sunt foarte mici, iar actuala conducere a ţării se laudă, că exportul, în procente, a crescut esenţial. Desigur, de la mic la ceva este un salt, dar nu şi o valoare, ce ar salva la moment producătorii autohtoni, – a explicat Elena Bodnarenco.

Mai e necesar de a reduce de 2 ori impozitul pentru terenurile agricole consolidate şi la valoarea adăugată, pentru a stimula producătorii autohtoni. Iar locul intermediarilor spontani să-l ocupe întreprinderile de achiziţii cu statut legitim.

Candidaţii PCRM, ar fi dorit să afle răspunsuri de la Zinaida Greceanîi la câteva întrebări:
– De ce a părăsit Partidul Comuniştilor, care au promovato în funcţie de viceministru, apoi de ministru al finanţelor, au susţinut candidatura ei la alegerile primarului capitalei. Care e obida?
– De ce PSRM îi ajută pe democraţi să adopte legi populiste, să modifice sistemul electoral. De ce susţine traseismul politic şi „cumpărarea” deputaţilor?
– De ce atrage societatea într-un joc politic referitor la exportul producţiei spre Rusia prin Ucraina?
– De ce au declanşat istoria cu eliberarea cetăţenilor Republicii Moldova din prizonieratul afganez?

Ar fi fost interesant, care ar fi replica socialiştilor la întrebările foştilor colegi de partid.
Anatolie Creciun, prim-secretar al comitetului raional Briceni al Partidului Comuniştilor, ca şi ceilalţi candidaţi din partea PCRM, devenind deputaţi în Parlament vor lupta pentru a stabili ordine în ţară şi a contribui la prosperarea Republicii Moldova.

PUBLICITATE