Dezbateri electorale. Circumscripția uninominală 1 Briceni. GNATIUC MIHAIL – PD, PETRAŞIŞIN VASILII – Partidul „ŞOR”, SCUTARI VLADIMIR – Blocul Electoral ACUM

0
43

Joi şi vineri, 14 şi 15 februarie, au continuat dezbaterile electorale ale candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripţiile uninominale nr.1 Briceni-Ocniţa şi nr.2 Ocniţa-Donduşeni. Aceste dezbateri au fost iniţiate în cadrul parteneriatului Asociaţiei Presei Independente din Moldova şi săptămânalul regional „Ziarul Nostru”.
Dezbaterile au fost moderate de redactorul-şef al „Ziarului Nostru” Natalia Vrancean şi transmise în direct prin reţeaua Internet. Varianta completă se poate găsi pe pagina www.ziarulnostru.info

Pentru dreptate şi viaţă bună

La această rundă au fost invitaţi candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripţia uninominală nr.1 Briceni-Ocniţa Mihail Gnatiuc, ce reprezintă Partidul Democrat din Moldova, Vasile Petraşişin din partea Partidului Politic „ŞOR” şi Vladimir Scutari – din partea Blocului Electoral „ACUM. Platforma DA şi PAS”. Cu regret, din diferite cauze, nimeni din invitaţi nu s-a prezentat la dezbateri. Doar Vladimir Scutari i-a încredinţat împuternicirile de al prezenta şi ai apăra poziţiile colegei sale de coaliţie, profesoarei de la liceul „Constantin Stere” din Soroca Larisei Ungurean, ce candidează pe circumscripţia uninominală nr. 7 Soroca.

Astfel, în lipsa oponenţilor, Larisa Ungurean, a enunţat unele detalii din biografia lui Vladimir Scutari, apreciindu-l ca pe o persoană activă şi principială, cu o verticalitate deosebită. El a activat mai mulţi ani în domeniul agricol, e în fruntea Platformei DA şi PAS în raionul Briceni. Are 5 copii, dar care toţi se află peste hotare şi tatăl lor va depune eforturi pentru revenirea lor acasă şi a contribui la prosperarea ţării.
Blocul ACUM din care face parte Vladimir Scutari şi-a luat angajamente în faţa electoratului să aducă schimbarea reală a situaţiei în politica economică şi socială din republică.
– Noi vom insista la promovarea în funcţii publice a profesionaliştilor, – a declarat Larisa Ungurean. – Se vor exclude criteriile de apartenenţă politică şi ale gradului de rudenie. Se va munci pentru asigurarea transparenţei în domeniul achiziţiilor publice şi gestionarea corectă a resurselor financiare.
Blocul „ACUM” se angajează să contribuie la creşterea salariului mediu lunar până la cel puţin 11 mii de lei şi a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existenţă.
Larisa Ungurean, răspunzând la întrebarea „Ziarului Nostru” despre posibilele modificări în Constituţie a spus, că a discutat cu Vladimir Scutari şi la acest capitol opiniile lor au coincis. E necesar ca în Constituţie să fie modificat articolul 11, referitor la limba de stat – să fie stipulat, că la noi limba de stat e cea română.
Deranjează şi faptul, că pe teritoriul ţării avem armata 14 rusă, iar în Constituţie se spune despre neutralitatea Republicii Moldova.
La dezbateri s-a accentuat că statutul de deputat delegat pe listele de partid şi al celui ales pe circumscripţia uninominală diferă prin nivelul de responsabilitate directă în faţa alegătorilor. E necesar ca în circumscripţii să fie create centre oficiale de audienţă a cetăţenilor de către deputatul lor.
Din partea lui Vladimir Scutari Larisa Ungurean a adresat unele întrebări contracandidaţilor săi. Către PDM:
– Cum se întâmplă că funcţionarii de stat sunt purtaţi în maşini luxoase de un preţ mai mare decât bugetul anual al majorităţii primăriilor din mediul rural?
– De ce dl Plahotniuc nu şi-a declarat averile de peste hotare?

Către candidatul din partea Partidului Politic „ŞOR” au fost adresate următoarele întrebări:
– Cum veţi proceda dacă liderul partidului va fi definitiv condamnat la închisoare pentru învinuirile ce i se implică în furtul miliardului?
– Doriţi să câştigaţi alegerile prin pomeni electorale? E scopul de a ajuta oamenii sau de aşi bate joc de ei?

La aceste întrebări răspunsuri nu au urmat din cauza lipsei candidaţilor sau a reprezentanţilor Partidului Democrat şi a Partidului „ŞOR”.

Larisa Ungurean, reprezentanta lui Vladimir Scutari s-a adresat către alegătorii din circumscripţia nr.1 Briceni-Ocniţa să voteze pentru dreptate, pentru o viaţă mai bună. Să voteze pentru candidatul Blocului „ACUM. Platforma DA şi PAS” Vladimir Scutari.

PUBLICITATE