Ce frumos conac!

0
193

O clădire, din centrul vechi al Sorocii, construită cu peste un secol în urmă, şi-a recăpătat aspectul ei de altă dată. Arhitecţii şi constructorii au adaptat schiţele şi proiectul iniţial al acestui conac urban boieresc şi au respectat, ca edificiul inclus în registrul de stat al monumentelor arhitecturale să nu-şi piardă din valoarea sa istorică. Proiectul de adaptare a clădirii la un concept nou a fost finanţat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi valorează 2,6 milioane de lei.

Ultima vreme aici s-a aflat centrul de plasament temporar al copiilor „Azimut”, director Ina Osadciuc. „Pe parcurs mai multe utilităţi au devenit dificil de exploatat şi acum, în cadrul reparaţiei capitale a edificiului, au fost renovate sistemele de aprovizionare cu apă, canalizare, energie electrică. Constructorii lui Victor Svetenco de la „Polimer” au respectat întocmai prevederile proiectului” – afirma Ina Osadciuc.

Acum edificiul îşi schimbă statutul şi va deveni un centru de plasament temporar pentru 18 copiii din republică, care sunt separaţi de părinţi. E un serviciu unical în ţara noastră. Specialiştii de la Agenţia naţională de asistenţă socială elaborează regulamentul de funcţionare a instituţiei.

– În prezent suntem la etapa de dotare cu mobilier şi utilaj, – a precizat Ina Osadciuc.

Renovarea conacului urban boieresc din Soroca e apreciat ca un model de implementare a altor proiecte similare din republică.

 

PUBLICITATE