În tandem cu ştiinţa

0
77

Direcţia agricultură şi alimentaţie Floreşti a organizat o întrunire la „masa rotundă” cu conducătorii şi agronomii colectivelor de producere, fermierii, inginerii funciari şi conducătorii gospodăriilor ţărăneşti.

Discuţiile s-au axat pe tema „Utilizarea ştiinţifică şi armonioasă a tuturor componentelor tehnologice în producerea culturilor de câmp – o condiţie prioritară întru asigurarea unei agriculturi durabile”.

O informaţie succintă despre rezultatele înregistrate de producătorii agricoli din raion în anii 2015-2018 în producerea culturilor de câmp şi unele măsuri pentru asigurarea dezvoltării dinamice a  ramurii a prezentat şeful direcţiei agricultură şi alimentaţie a Consiliului Raional Floreşti Anatolie  Cocerovschi.

Agronomul-şef în SRL „Valen-agro-Com” Andrei Josan şi-a împărtăşit experienţa în obţinerea roadelor înalte de grâu de toamnă şi cultivarea culturilor de alternativă.

Pe marginea acestor rapoarte şi-au expus părerile şi s-au antrenat în discuţii pe problema producerii cerealelor de toamnă, minimalizarea consecinţelor cauzate de seceta din toamna 2018 şi cultivarea culturilor de alternativă Grigore Ceban, agronom-şef în întreprinderea agricolă „Ecomondial” din Gura Camencii, Ion Clima, agronom-şef în SRL „Panclip” din Mărculeşti, Vladimir Burnusuz, agronom-şef în SRL „Agrocirip”, Anatolie Topcienco, agronom-şef în gospodăria agricolă din Prodăneşti.

O lecţie utilă la tema abordată a susţinut Alexei Postolachi, doctor în ştiinţe agricole, specialist la institutul ştiinţific în domeniul culturilor de câmp „Selecţia” din Bălţi.

Despre unele modificări în Regulamentul cu privire la condiţiile, ordinea şi procedura de acordare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural şi procedurile de depunere a dosarelor spre subvenţionare în anul 2019 a vorbit Lucia Timofti, şef al direcţiei administrare şi aprobare a proiectelor AIPA. Iar despre oportunitățile de finanţare acordate de partenerul „Microinvest” a comunicat Veaceslav Sandu, şef al direcţiei verificare pe teren la AIPA.

La eveniment a participat preşedintele raionului Floreşti Ştefan Paniş.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.