Iarna nu ne face mari probleme

0
144

Ne bucurăm de o iarnă frumoasă. E o bucurie pentru agricultori, inclusiv pentru sătenii mei. Chiar dacă zăpezile şi viscolele ne-au troienit drumurile şi cărările. Am prevăzut acest lucru şi am avut o înţelegere cu un proprietar, care ne-a curăţat cu tractorul deja de câteva ori străzile Coşerniţei. Şi de la raion am avut ajutor şi ne-au trimis un greider pentru deszăpezirea traseelor de importanţă republicană. Astfel s-a uşurat accesul călătorilor la transportul-auto.

Pe la Coşerniţa trec 5 rute de autobuze spre Chişinău şi Floreşti. De aceea probleme cu transportul pasagerilor nu avem. Suntem satisfăcuţi şi de faptul, că un parlamentar a contribuit la construirea unei staţii de aşteptare pentru călători.

E important, în special, în timpul de iarnă, că străzile satului, pe o lungime de 4,5 kilometri, sunt iluminate. Toată noaptea „ard” peste 130 de corpuri de iluminare de tip econom. Cheltuielile pentru energia electrică la suportă bugetul local. Ne-am planificat ca în acest an să finalizăm lucrările de iluminare nocturnă a satului.

Cum se va desprimăvăra vom reveni la renovarea drumurilor locale în variantă albă pe o lungime de 3,2 kilometri. Aici banii vor fi repartizaţi din Fondul rutier şi bugetul local. Iar sursele ce ne vor fi alocate din Programul guvernamental „Drumuri bune-2” îi vom utiliza la asfaltarea segmentelor de străzi din centrul satului.

Purtăm de grijă individuală pentru 50 de persoane ce sunt alimentate la cantina socială. Pentru 25 de singuratici sau persoane  aflate în dificultate sporită voluntarii le aduc prânzul la domiciliu. Avem aici ajutor şi de la directorul întreprinderii agricole „BioAlianţa” Viorel Scorpan, care prin intermediul brutăriei de la Ghindeşti timp de trei luni a asigurat cantina socială şi grădiniţa pentru copii cu pâine pe gratis. Iar fermierii Andrei şi Maria Repede au livrat pentru aceste instituţii, dar şi pentru cantina şcolii, legume în asortiment şi fructe.

Colaborarea cu agenţii economici din localitate, cu administraţia raionului amplifică posibilităţile primăriei şi consiliului local în soluţionarea problemelor sociale.

Ion Cojocaru, primarul satului Coşerniţa, Floreşti

PUBLICITATE