„Pluguşorul” – cu plug nou

0
64

La figurat fie spus, pe un câmp al gospodăriei noastre am tras brazde cu plug nou şi cu tractor nou. De fapt, recent am procurat două tractoare „Valtra”, de marcă finlandeză. Unul are sub capotă 95 de cai putere, altul e şi mai zdravăn – cu 195. Pentru ei sunt şi 2 pluguri – cu 3 şi, respectiv, cu 6 brazde. Pentru cel „mic” am cumpărat discuri la lucrările de afânare a solului în livezi, iar cel mai puternic are un scarificator ce se poate adânci în sol la jumătate de metru, fără a răsturna pământul, pentru a reţine şi a păstra mai bine umezeala în sol.

Toată tehnica ne-a costat circa 2,5 milioane de lei, dintre care 50 la sută din sumă a fost deja achitată, iar restul, câte 25 de procente, în următorii doi ani. Pentru a lucra cu tehnica performantă am selectat mecanizatori calificaţi, care şi-au perfecţionat măiestria la cursuri speciale organizate de firmele producătoare.

Gospodăria noastră nu e mare, gestionăm 350 de hectare, relativ, e tânără, dar cu această tehnică nouă avem posibilităţi de a executa lucrări pe suprafeţe mai extinse şi să acordăm servicii altor agricultori.

Iurie Graur, directorul gospodăriei „Vădeni-agro”, raionul Soroca

 

PUBLICITATE