La piaţă – cu taxi-ul

0
102

Automobilul de serviciu al primăriei satului Hărădăuţi, Ocniţa, a devenit un taxi social. Iniţiativa a parvenit de la însuşi primarul Iurie Lupu, a fost susţinută de consilieri şi apreciată de săteni. În prezent de acest serviciu beneficiază 18 persoane cu necesităţi speciale, cărora le poartă de grijă lucrătorii sociali. La apelul lor, taxiul primăriei îi poate duce la piaţă, magazin, după o butelie de gaz sau la biserică. Aceste şi alte servicii pe teritoriul satului sunt pe gratis. Dacă cineva doreşte să plece mai departe, spre exemplu la Bălţi, cum s-a solicitat ultima dată, apoi jumătate din preţul combustibilului îl achită apropiaţii beneficiarului.

În calitate de curieri la taxi-ul „Jiguli-07” sunt angajaţi Gheorghe Dichii, care a revenit acasă de la Moscova şi Veaceslav Şlepac, care anterior a muncit la Londra. Ei sunt şi mecanizatori pe tractorul procurat la sfârşitul anului trecut de către primărie pentru acordarea serviciilor comunale în sat. Tractorul are lopată şi a fost utilizat la curăţarea drumurilor locale. În această iarnă cu zăpadă toate drumurile din sat le-a curăţat de trei ori cu noul agregat însuşi primarul Iurie Lupu, iar de la anul nou la aceste lucrări sunt antrenaţi noii angajaţi. Fiecare procedură de deszăpezire  durează o jumătate de zi.

– În primăvară se va purcede la utilizarea tractorului pentru evacuarea deşeurilor din gospodăriile sătenilor, – spune primarul. – Conform graficului, agregatul cu remorcă va trece pe străzile satului şi la ora stabilită şi semnalul tractorului localnicii îşi vor scoate gunoiul din  ogradă pentru a fi transportat la locul special amenajat.

Şi acest serviciu va fi oferit de primăria Hădărăuţi din contul bugetului local.

PUBLICITATE