Ne filmează Americanii

0
74

Tradiţiile şi obiceiurile sărbătorilor de iarnă din Lipnic i-au interesat şi pe trei cercetători ai folclorului nostru veniţi din  California, SUA. Ei, împreună cu doi colaboratori ai academiei de ştiinţe din Moscova au studiat şi au colectat materiale pentru un film documentar. Oaspeţii au fost deosebit de impresionaţi de colindătorii din ansamblul etnofolcloric „Teiuş”. Însuşi provenienţa denumirii formaţiei ţine de istoricul Lipnicului. Aici, în preajma satului, la Dumbrava de tei, Ştefan cel Mare a zdrobit, pe vremuri, oastea tatară a lui Mamac. E unicul loc de pe teritoriul actualei Republici Moldova, unde domnitorul i-a pus pe fugă pe duşmanii ţării. Iar ansamblul „Teiuş”, conducător artistic Igor Vlad, întrunește 11 bravi bărbaţi, cu căciuli ţurcăneşti, ce au în repertoriu 7 colinde vechi-străvechi.  Cel mai în vârstă e Mihai Foamete de 73 de ani. Alţii au şi ei peste 70. Dar sunt şi 4 colindători mai tineri, ce vor purta tradiţia mai departe. Americanii şi ruşii împreună cu „Teiuş”-ul au mers de Crăciun la casele oamenilor pentru a pătrunde în esenţa şi importanţa, coloritul şi melodicitatea tradiţiilor noastre.

Iar de Anul Nou pe vechi, tot pentru acest documentar, a fost filmată „Malanca” – teatrul nostru popular.

În genere, anul acesta a început la noi cu multe evenimente-surprize. Un alt exemplu e şi faptul, că la Casa noastră de cultură s-au adunat 250 de copii defavorizaţi din toate localităţile raionului Ocniţa, preponderent elevi de la 7 la 12 ani, căror li s-au înmânat cadouri necesare pentru şcoală şi dulciuri din partea unui partid politic. Moş Crăciun, susţinut de voluntari şi colectivele de la Casa de cultură, conducător artistic Roman Cebotari, le-au creat copiilor o sărbătoare veselă, de neuitat.

Aşa s-a început la noi anul, care promite să fie unul cu multe evenimente, în care sătenii noştri o să participe în cel mai activ mod.

Ion Cuşnir, primarul comunei Lipnic, raionul Ocniţa

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.