„Sfintele sărbători, bucuria tuturor” – tradiții și obiceiuri de iarnă la Șolcani (Galerie Foto)

0
480

Tradiții de Anul Nou, cum numai prin străbuni se auzea, s-au desfășurat în comuna Șolcani din r. Soroca, în ajunul sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.  Cete de urători, în frunte cu primarul comunei, Boris Rotaru, au ieșit cu Plugușorul să ureze pe la case de gospodari, în semn de bun augur, să aibă parte de belșug, noroc și sănătate, Comuna să prospere, iar obiceiurile să nu se uite!

Sărbătoarea a adus bună dispoziție și înviorare vieții satului. Săniile trase de cai au fost bucuria copiilor, care nici că le păsa de frig sau oboseală. Cu siguranță, își vor aminti de aceste momente toată viața. Ursul țopăia, muzica cânta, hăiturile răsunau:

„Cu oameni buni și gospodari,

Cu lăutari de zile mari,

Cu Urși și Capre boierești,

Cu flori dalbe la ferești.

 

Cu fete mari și cu flăcăi

În sănii trase de cai, cu zurgălăi

Cu colinde și urături strămoșești

Venim cu voie bună la casele gospodărești!”

Plugușorul – obiceiul agrar practicat cu prilejul Anului Nou, a durat toată ziua și seara până târziu, unde, lângă Pomul împodobit din centrul satului, oamenii s-au adunat la un concert de sărbătoare – „Întâlnirea Anului Nou pe stil Vechi”. În program au evoluat

– „Hora Neamului”;

– Cântece de voie bună cu ansamblul „Busuioc”;

– Înscenări artistice cu colectivele Grădiniței de copii „Romanița” și  Gimnaziului Șolcani;

– Umor, jocuri distractive în jurul rugului.

A doua zi, în dimineaţa de 14 ianuarie, copii au mers cu Semănatul prin sat, binecuvântând casele oamenilor, aruncând cu boabe de grâu, ce simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.

În ziua de 14 ianuarie, creştinii ortodocşi marchează sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare, născut în Pont în jurul anului 329. Sfântul Vasile din Cezareea Cappadociei este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini.

Foto: Ludmila Talmazan                                                                               P.P

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.