Ghidul alegătorului

0
194

REFERENDUM

Parlamentul a decis ca, în ziua alegerilor parlamentare, care vor avea loc în 24 februarie 2019, va fi organizat concomitent un referendum, prin care populația cu drept de vot va fi consultată cu privire la reducerea numărului de deputați și la revocarea acestora din funcție de către popor.

Buletinul de vot urmeazăsă conțină două întrebări:

  1. Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?
  2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demită) deputații din funcție, dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiunile sale?

Când va începe  campania electorală?

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 va începe cu 30 de zile înainte de ziua scrutinului, pe data de 25 ianuarie 2019. Decizia a fost votată de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul ședinței CEC din 5 decembrie, în care a fost aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din data de 24 februarie 2019.

Depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaţilor va fi începând cu 26 decembrie 2018 și până la data de 24 ianuarie 2019, inclusiv. Cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. În ziua în care doi sau mai mulţi candidaţi au depus actele spre înregistrare, va avea loc tragerea la sorţi în vederea determinării ordinii de înscriere în buletinul de vot al candidaţilor.

„ Potrivit Codului Electoral, din momentul în care concurentul este înregistrat de organul electoral, acesta trebuie să aibă șanse egale în ceea ce privește realizarea desfășurării campaniei electorale. De aceea, campania începe cu 30 de zile până la ziua alegerilor, atunci când toți concurenții sunt înregistrați”, a declarat președinta CEC, Alina Russu.

Documentul aprobat de CEC stabilește prevederile legale, responsabilii și termenele de realizare ale acțiunilor caracteristice procesului de pregătire și desfășurare a alegerilor. Programul se va trimite partidelor politice, instanțelor judecătorești, autorităților publice centrale și locale, precum şi organelor electorale după constituirea acestora, spre informare şi realizare în limita competențelor.

Până la 24 ianuarie urmează a fi adoptat și modelul buletinului de vot pentru alegeri, iar până la 5 februarie urmează să aibă loc înscrierea concurenților electorali în buletine, conform ordinii rezultate din tragerea la sorți.

În ziua alegerilor, efectuarea votării se va desfășura de la ora 7.00 până la 21.00. După caz, va fi făcută prelungirea, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze dreptul de vot.

Integral, Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor Parlamentului Republicii Moldova poate fi consultat pe https://cec.md

PUBLICITATE