Forumul Național al Femeilor din Moldova 2018 a reunit peste 300 de femei de afaceri din țară pentru a face totalurile anului

0
81

Cea mai mare comunitate a femeilor de afaceri din țară s-a reunit astăzi, 15 decembrie, la Chișinău, în cadrul Forumului Național al Femeilor din Moldova 2018. Evenimentul  fost organizat la inițiativa Platformei Naționale a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a avut drept scop facilitarea schimbului de experiență și a bunelor practici asupra tuturor aspectelor întâlnite de femei în activitatea lor profesională, de antreprenoriat și în viața socială.

Evenimentul desfășurat la cea de-a IV-a ediție sub genericul „Femeia și migrația” a adunat peste 300 de femei din diferite domenii de activitate, inclusiv reprezentante ale mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale, mediului academic, administrației publice locale și centrale, precum și reprezentante ale Corpului diplomatic, acreditat la Chișinău și a partenerilor de dezvoltare.

Femeile din Republica Moldova conduc 27% din afacerile de pe teritoriul țării

Iulia Costin, Președinta Platformei Naționale a Femeilor din Moldova, a primit diplomă de onoare a Guvernului „pentru sprijinirea ideilor inovative, implicare în promovarea antreprenoriatului feminin și contribuție la asigurarea unei creșteri economice sustenabile”.

Iulia COSTIN, Președintele Platformei Naționale a Femeilor din Moldova a subliniat că femeile au un rol din ce în ce mai important în lumea afacerilor, ceea ce demonstrează faptul că obțin excelență în domeniile în care activează. “ Femeile din Republica Moldova conduc 27% din afacerile de pe teritoriul țării, iar majoritatea – 85% sunt în mediul urban, dintre care 60% în capitală. Discrepanța dintre activitatea femeilor la sat și oraș rămâne mare, de aceea este important să fie susținute mai ales femeile din mediul rural”, a menționat Iulia Costin.

În cadrul Forumului au fost prezentate rezultatele implementării programului național ”Femei în Afaceri”, modele reușite de valorificare a potențialului feminin în regiuni, de asemenea au fost discutate efectele fenomenului migrației asupra economiei, pieței muncii și societății.

Eugenia SÎLI, managerul Programului Național „Femei în Afaceri” a informat despre oportunitățile oferite femeilor cu spirit antreprenorial de a-și explora potențialul, de a pune în practică ideile și viziunile pe care din anumite motive nu au reușit, încă, să le realizeze.

Forumul Național al Femeilor din Moldova a oferit femeilor antreprenoare și reprezentantelor societății civile un cadru de discuții, schimb de opinii și de identificare a soluțiilor în domeniul abilitării femeilor și promovării spiritului de antreprenoriat.

Antreprenoarea anului a fost desemnată Ala Pilipeţcaia

Mai mult, Forumul a găzduit ceremonia de decernare a premiilor Concursului „Gala Antreprenoriatului Feminin 2018”. Astfel, 7 femei au fost premiate pentru rezultate remarcabile în activitatea antreprenorială:  Alexandrina Bîrsan, Anastasia Cunețchi, Nadejda Josan, Natalia Sajin, Lucia Gavriliță, Tatiana Zavtoni-Oprea.

Antreprenoarea anului a fost desemnată Ala Pilipeţcaia. Câștigătoarele au primit premii bănești și cadouri de preț de la partenerii evenimentului. ODIMM a oferit vouchere pentru consultanță și mentorat.

La final, participantele au adoptat rezoluția Forumului National al Femeilor din Moldova 2018. Documentul a reiterat ralierea la standardele internaționale, prevederile ODD 5 din Agenda 2030, precum si angajamentele Republicii Moldova în domeniu si a venit cu o serie de propuneri: crearea unui fond de susținere a antreprenoriatului feminin si a condițiilor favorabile atragerii de investiții, promovarea inițiativelor de afaceri în rândul tinerilor si asigurarea accesului la formarea antreprenorială pentru un număr cât mai mare de femei din mediul rural, întru dobândirea abilităților antreprenoriale, indiferent de religie, zonă geografică, grup social, etnie.

PNFM este o organizație neguvernamentală care are drept scop sporirea rolului femeii în societate și în afaceri, abilitarea drepturilor și oportunităților acestora, consolidarea potențialului feminin în RM.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.