Lucrătorii din domeniul culturii vor beneficia de salarii majorate

0
506

Casa centrală de cultură din orașul Drochia a găzduit  angajații din domeniul culturii din raion la o întâlnire în premieră cu președintele raionului, Ion Dascal și Deputatul în Parlamentul  R.Moldova, Corneliu Padnevici.

Participanții  la întâlnire au fost directori ai caselor de cultură și căminelor culturale din raion, directori de muzee, școli de muzică și arte plastice, conducătorii formațiilor artistice de amatori, șefi ai bibliotecilor comunale și bibliotecari. Ideea de  a organiza o asemenea întrunire, aparține președintelui raionului, Ion Dascal, care nu este indiferent de soarta oamenilor de cultură din raion, dar și de  starea instituțiilor acestui domeniu. Acești oameni, modești din fire, care prin munca, plină de dăruire, păstrează și  promovează tradițiile  acestui popor, valoarea tezaurului cultural, ar fi părut că demult au fost dați uitării. Nu se mai întreabă nimeni cum trăiesc, cu ce respiră, cât le este de complicat să trăiască cu salarii mici? Nu au ieșit niciodată în stradă să scandeze :”Vrem salarii mai mari!” Cu cântecul pe buze și cu sufletul larg deschis către frumos, au depășit toate greutățile și au mers înainte, fiind mândri  că pot aduce oamenilor clipe de revelație și emoții nedescrise, ce le pot oferi necondiționat, doar pentru apreciere și recunoștință.

Întrunirea a fost prezidată de președintele raionului Drochia, Ion Dascal, vicepreședintele raionului Igor Grozavu, Deputatul în Parlamentul R.Moldova, Corneliu Padnevici și moderată de d-na Rodica Lozovan, șef interimar al secției cultură, care a prezentat un raport detaliat al activității Secției cultură și instituțiilor subordonate   pentru anul 2018, un an destul de bogat în evenimente și  sărbători de proporții.

Ion Dascal, în afara marii resonsabilități de edil al raionului, mai este și un om de omenie, nutrind un profund respect față de  munca  cu dedicație a lucrătorilor din domeniul culturii, susținând întotdeauna inițiativele frumoase. Cei prezenți au fost onorați de aprecierea și cuvintele de mulțumire din partea deputatului Corneliu Padnevici.

  • Bunăstarea unei țări pornește de la cultura poporului său și este o datorie a noastră de a soluționa problemele, ce persistă în domeniul culturii. Condiția  primordială  a dezvoltării, creșterii economice și coeziunii sociale, este de a asigura  în societate o cultură trainică, prin păstrarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural moștenit. Pentru asigurarea condițiilor decente de trai și pentru susținerea activității  lucrătorilor din domeniul culturii, începând cu 1 decembrie, salariul va fi majorat cu 88 %. Acest  act generos  încă o dată confirmă grija, pe care o manifestă Guvernul R.Moldova față de  reprezentanții din domeniul culturii”, – a menționat în încheiere deputatul Corneliu Padnevici.

Dacă până acum de majorări la salariu puteau beneficia  doar lucrătorii din alte domenii, acum  și oamenii de cultură vor avea salarii decente. A fost cea mai bună veste, pe care au avut fericirea s-o primească  de la reprezentantul Guvernului în teritoriu,  deputatul Corneliu Padnevici.

  • Dumnealui întotdeauna a fost alături și a susținut toate inițiativele frumoase, toate activitățile  desfășurate la nivel local și raional,lansate de Șecția cultură, Consiliul raional, dar și primăriile raionului Drochia, și, practic, nu a lipsit nici de la un eveniment, – a subliniat  în raportul său  Rodica Lozovan.

Mesaje de recunoștință pentru succesele remarcabile a colectivelor, care sunt  cu adevărat  mândria  raionului, au fost adresate și de președintele raionului, Ion Dascal și vicepreședintele Igor Grozavu. Dumnealor au asigurat  pe cei prezenți de susținerea în continuare a inițiativelor și activităților desfășurate, dar și de soluționarea problemelor  existente.  Au fost solicitate de către participanți rezolvarea mai  multor probleme: de la  achiziții și completarea fondului de carte în biblioteci, până la reparații capitale ale unor instituții, renovări ale spațiilor, cât și crearea condițiilor optime de muncă pentru angajați. Rodica Lozovan, șef  interimar secția cultură, a  adus sincere mulțumiri  președintelui  și Consiliului raional Drochia, pentru  procurarea instrumentelor muzicale aerofone, oferite orchestrei de fanfară  pentru copii ”Hasnaș”, dirijor Andrei Arhirii, care au  dus faima raionului și peste hotare.

Domnul președinte, Ion Dascal  a menționat, că în timpul apropiat va fi lansată ideea unui nou proiect, de a construi în incinta casei  centrale de cultură un cinematograf, este nevoie doar de elaborat proiectul, care va beneficia și de susținerea d-lui Deputat Cornelu Padnevici.

– Este o idee frumoasă, care, pe bune, merită toată aprecierea și recunoștința pentru grija  față de oameni a președintelui, Ion Dascal , a Consiliului raional Drochia, dar și d-lui  Deputat în Parlamentul R.Moldova, Corneliu Padnevici, care sunt o echipă puternică, ferm orientată spre noi  modernizări, o echipă  aptă de a soluționa cele mai prioritare probleme în teritoriu, dar și de a crea o bună imagine a instituțiilor de cultură din raion, – a menționat   șefa interimar a secției cultură, – de câte ori ne-am adresat la domnul președinte, niciodată nu am fost refuzați și s-a implicat cu dedicație în soluționarea problemelor existente, a mai precizat Rodica Lozovan,

De asemenea s-a menționat, că va fi instalat și un sistem de ventilare în Biblioteca  publică raională ”Iulian Filip”.

  • Suntem ferm convinși, că această problemă majoră, care există  din momentul inaugurării bibliotecii, de mai bine de șapte decenii, va fi soluționată, grație susținerii  domnului președinte  și Consiliului raional Drochia, –  a specificat Maria Cojocaru, directorul BPR ”Iulian Filip” Drochia, – și aduc sincere mulțumiri din partea colectivului pentru instalarea pavajului în fața bibliotecii, ce-i conferă un aspect   cu totul deosebit. O bibliotecă raională modernă este și cartea de vizită a raionului.

Propunerile si cerintele, parvenite  din partea angajaților din domeniul culturii,au fost notate în agenda întrunirii de către edili, in vederea identificarii solutiilor pentru satisfacerea acestora.

Urmează să fie sărbătoare și pe strada semănătorilor de frumos, căci cultura e puterea cea mai tare de pe pământ și e cetatea cea mai durabilă a unității naționale.

PUBLICITATE