Colaborare benefică în combaterea violenței în familie

0
123

O delegație de experți și specialiști în prevenirea și combaterea violenței în familie au vizitat recent orașul Drochia. Delegația a fost plăcut impresionată de primire, fiind întâmpinată chiar pe Piața Independenței de un grup de tineri de la LT ”B.P.Hașdeu”, care în ritmuri de dans, au organizat un flash mob, cu genericul ”NU! Violenței în familie!”.  În mâini au avut pancarde cu inscripții ”Nu! Violenței în familie!”

După flash mob  s-a desfășurat  o masă rotundă cu genericul ”Conlucrarea organelor publice și organizațiilor neguvernamentale în activitatea de asistență probațională și de reducere a violenței în familie”, organizată la inițiativa Organizației Neguvernamentale ”ARTEMIDA”, de Biroul de Probațiune Drochia, în parteneriat cu Ministerul Justiției al Republicii Moldova și cu suportul financiar UN WOMEN.

Violența față de femei și violența în familie sunt printre cele mai grave și răspândite infracțiuni, cu care se confruntă societatea  contemporană, lezând drepturile și demnitatea umană. Fenomenele respective persistă în toate statele lumii, indiferent de modul de organizare politică sau economică, bunăstarea populației, rasă, cultură.

Prevenirea și combaterea violenței în familie, ca element al politicii naționale de ocrotire și sprijinire a familiei, reprezintă o preocupare majoră a Guvernului Republicii Moldova. Prin adoptarea legii-cadru cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie s-a făcut un pas important în crearea mecanismului instituțional și operațional de soluționare a cazurilor de violență în familie, marcând asumarea și implementarea de către Republica Moldova a angajamentelor internaționale de respectare a drepturilor omului.

Evenimentul a adunat mai mulți profesioniști cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie: Igor Grozavu, vicepreședinte al raionului Drochia, Ruslan Cumpătă, șef al Biroului de Probațiune, Simion Sîrbu, președinte al ONG ”ARTEMIDA”, Ghenadie Ceban, director adjunct INP, Mihail Pleșca, șef IR Nord al INP, Arcadie Astrahani, șef al Centrului comunitar Botanica, Nighina Azizov, coordonator de Program UN Women Moldova, Victoria Robu, procuror în cadrul Procuraturii raionului Drochia, Ina Grădinaru, manager al Centrului maternal ”Ariadna”, mai mulți specialiști și funcționari publici.

Întrunirea a avut drept scop fortificarea cooperării profesionale și promovarea parteneriatului intersectorial în obținerea răspunsului comun coordonat la cazurile de violență în familie prin prezentarea practicilor bune implementate la Drochia, în contextul prevenirii și combaterii acestui flagel.

 

PUBLICITATE