Sărbătoare frumoasă la Șeptelici. Satul a împlinit 430 de ani (Foto-Video)

0
544

Locuitorii satului Șeptelici, raionul Soroca au sărbătorit Ziua satului. La eveniment au venit oaspeți din tot raionul și nu doar. Aşa că localnicii s-au pregătit gospodărește, au întins mese cu bucate alese și au amenajat expoziţii tradiţionale. Fiecare mahala s-a prezentat la sărbătoare cu ceva deosebit, impresionând oaspeții cu obiceiurile care se păstrează încă în localitate.

În zi de sărbătoare, gospodinele din Şeptelici au pregătit o mămăligă imensă. Pentru pregătirea acesteia s-a folosit 75 litri de apă, 16 kg de crupă de porumb, 2 kg de griş, 1 kg de unt şi jumătate de kg de sare. Mămăliga a fost servită cu brânză și multă friptură, din care au gustat toţi oaspeţii. Atmosfera de sărbătoare și voia bună a fost întreținută de ansambluri folclorice. Mai mult în scenă a urcat și Ștefan cel Mare cu solii săi, în cadrul unui spectacol teatralizat.

Oaspeți de onoare ai localității au fost Valentina Buliga și Corneliu Padnevici, deputați în Parlamentul RM, autoritățile raionale, primari și alți invitați.

La cei 430 de ani de la prima atestare a localităţii, în sat a mai fost inaugurată o porţiune de drum proaspăt renovată. Acum cei circa o mie de localnici vor avea parte de un drum bun în centrul localității. După tăierea panglicii, preotul a sfinţit drumul nou, dar şi principalele instituţii din sat primăria, gimnaziul şi grădiniţa. Drumul din Şeptelici a fost renovat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova” şi are o lungime de un km. Acesta uneşte toate instituţiile sociale din sat.

  • Suntem încântaţi şi sperăm să aibă viitor proiectul Drumuri bune care este din partea Guvernului şi chiar în preajma casei de culturi trece această porţiune de drum asfaltată cu care ne mândrim, – a afirmat primarul satului Şeptelici, raionul Soroca, Victoria Andriuţa.
  • Este îmbucurător faptul că programele bune Programul Drumuri bune pentru Moldova a ajuns şi în localitatea din nordul Republicii Moldova, aici în Şeptelici. Cu siguranţă va avea această continuare pentru a moderniza, pentru a dezvolta, pentru a aduce infrastructură în satele noastre moldoveneşti, – a relatat deputatul, Corneliu Padnevici.
  • Am reuşit cu adevărat să văd instituţiile care au fost renovate, primăria, gimnaziul, grădiniţa, biblioteca satului, drumul din sat care sporeşte de fapt accesul cetăţenilor la raion, cum spun ei şi mă bucur pentru că satul trăieşte, – a declarat deputatul, Valentina Buliga.

Pentru contribuție la dezvoltarea localității, prin decizia consiliului sătesc, primarul localității Victoria Andriuță a oferit Titlul Cetățean de Onoare președintelui raionului Soroca Ghenadie Muntean și agenților economici din localitate Vladimir Ivanov și Constantin Andriuță.

Oaspeții prezenți la eveniment, ca la orice aniversare au venit și cu daruri pentru săteni. Astfel, președintele raionului a oferit din partea consiliului raional un televizor, deputatul Valentina Buliga  a menționat că în curînd va oferi bibliotecii din localitate o donație de carte în valoare de 2000 de lei, iar deputatul Corneliu Padnevici i-a bucurat pe săteni cu un concert susținut de interpreții Costi Burlacu și Corina Țepeș. În aceeași zi în localitate au fost sădiți mai mulți copaci pe o alee din centrul satului.

 

PUBLICITATE