Turneul internațional la judo în memoria lui Valentin Guțu

0
118

La 20 octombrie curent,  piața centrală a orașului Dondușeni s-a transformat într-o sală de forță la direct și la figurat. Saltele de trântă au pavat anumite suprafețe, indicând începerea unui turneu  în memoriam pământeanului Valentin Guțu,   o legendă a sportului moldovenesc, cunoscut antrenor, fost vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic, iar atmosfera emotivă a vibrat la forte, transformând emoțiile  suporterilor într-o forță agreabilă.

Turneu internațional cu participarea echipelor de sportivi din RM și Ucraina, Chișinău, Tighina și a echipelor- gazdă care  erau cuprinși de  o motivație înaltă și  de un fior de mândrie pentru faptul că la ei acasă se desfășoară acest turneu consacrat lui Valentin Guțu, născut în satul Horodiște, raionul Dondușeni.

La solemnitate au participat Simion Carp, Secretar de Stat al MAI, Vadim Lesnic, președintele raionului Dondușeni, Valeriu Casapu, vicepreședintele raionului, Veaceslav Mateescu, protoereu, fratele lui Valentin-Mihai Guțu, primarul de Horodiște Boris Burcatîi.

Născut pe timp de război, Valentin Guțu,  a mers la școală sătească fără sală de spot și inventar sportiv, a iubit mult matematica și geografia. Acest titanic erou nici că spera pe timpuri să devină campion mondial și  că va proslăvi micul său sătuc de la nordul țării și țăra sa în întregime.

Absolvind școala din comuna Sudarca  se înscrie la studii la Tehnicumul de mecanizare a agriculturii din Soroca, pe care-l absolvește, urmează apoi serviciul în Armata Sovietică, care , de fapt a devenit una din treptele de lansare  a acestuia pe calea sportului. Anume aici face cunoștință cu maieștrii luptelor Scurtu, frații Kurdov, antrenorul emerit al URSS A.Doga.

A făcut apoi studii la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității de Stat din Chișinău, îmbinând antrenamentele dirijate de A. Doga, ca mai apoi să devină discipol al antrenorului emerit al RSSM P.Ghereghi, ca din 1969 să revină iar la îndrumătorul A.Doga.

Valentin Guțu a devenit  vicecampion mondial și european la JUDO, campion al URSS la SAMBO, premiant al multiplelor competiții internaționale, campionate și spartachiade din cadrul URSS, maestru al sportului de categorie internațională, antrenor emerit al RM, vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic al RM, Președinte al Federației Naționale la JUDO, Cavaler al Ordinului Ștefan cel Mare.

A muncit mult, dar modest, și a investit cea mai mare forță în tânăra generație, formând o echipă performantă în cadrul Academiei de Poliție  „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a RM. Renumita echipă „DINAMO” care s-a plasat pe locuri premiante pe parcursul a mai multor ani.

Eroii revin acasă, aceasta a fost impactul competiției inițiate de Ministerul Afacerilor Interne a RM, de Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” și Consiliul raional Dondușeni, iar solemnitatea a fost deschisă cu intonarea Imnului de Stat al RM , cu vizionarea unui film documentar despre viața și activitatea protagonistului, pe fondal muzical creat de fanfara Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI a RM.

Discursul Secretarului de Stat , Simion Carp a elucidat aportul adus de marele antrenor Guțu, sportului din țara noastră , iar Vadim Lesnic, președintele raionului a înmânat fratelui Mihail Guțu, diploma de confirmare a înaltului titlu   de Om Emerit al raionului Dondușeni campionului Valentin Guțu, postmortem.

Au urmat competițiile, motivația și predispoziția de a învinge a marcat finalitatea. Învingători au fost toți participanții prin marea onoare de a se confrunta pe fondalul amintirilor despre acest sportiv legendar.

 

PUBLICITATE