”Sufletul muzeului din Gribova” – la 50 ani de activitate

0
346

O zi plină de emoții nedescrise a trăit doamna Vera Morcov, directorul Muzeului Memorial ”Nicolae Gribov” din s.Gribova. Cea, care ș-a dedicat cu generozitate o jumătate de secol activității în domeniul culturii. Mică de statură, cu fire deja de mult timp pecetluite de povara anilor, dar ageră și plină de viață, ne-a deschis bucuroasă brațele, întâmpinându-ne cu bucuria unui copil. Sinceră, cu sufletul deschis, ne-a vorbit cu multă dragoste despre muzeu, care este a doua casă și o părticică din sufletul ei. O femeie puternică, care a trăit și vremuri grele, dar și-a călit prin încercări o neasemuită dragoste de viață și de frumos, d-na Vera Morcov a muncit cu dedicație 50 de ani, culegând picătură cu picătură din  comorile și valorile  neamului, din tradițiile și  obiceiurile, ce ne definesc ca națiune.

Cei 50 ani de activitate,d-na Vera a decis să-i omagieze anume în muzeu, căci numai aici își petrece cea mai mare parte a timpului, cu toate că nu mai puține treburi are și acasă, fiind o gospodină neîntrecută și grijulie.

Oaspeții de onoare la evenimentul de celebrare a frumosului jubileu au fost reprezentanții de la Secția cultură Drochia și casa raională de cultură, dar și colectivul de pedagogi din sat, care au venit să-și exprime recunoștința și gratitudinea pentru munca cu dedicație în promovarea patrimoniului cultural, fiind decernată cu Diploma de onoare din partea Secției cultură, șef Rodica Lozovan. O surpriză aparte a fost mesajul de felicitare din partea d-nei Alexandra Postovan, președintele Asociației raionale ”Bunicii Grijulii”, care a menționat despre implicarea și participarea activă a d-nei Vera Morcov în toate campaniile, lansate de Asociație, despre responsabilitatea și spiritul de inițiativă în organizarea activităților de voluntariat.

  • Astfel de oameni sunt o adevărată comoară,- menționează Alexandra Postovan,- practic, nu există nimic imposibil pentru dumneaei. Mereu activă, receptivă, care întotdeauna la prima chemare este gata de a oferi ajutorul solicitat. Ghidată mereu de omenie, o bună educație și responsabilitate majoră în a oferi servicii de calitate pentru comunitate,este unul din cei mai activi membri ai Asociației, pentru care purtăm un respect deosebit, – a spus dna Alexandra în încheiere.

Priveam la d-na Vera Morcov cu admirație și mă gândeam: ”Câtă putere și dragoste de viață are această femeie și cât de multe lucruri frumoase încă mai are de făcut, cred că  e departe de a se gândi la vârstă, că, de altfel, nu ar reuși să le facă pe toate. Dar, cine știe? Poate bunul Dumnezeu de aceea și îi dăruiește atîta elan de viață și puteri, ca să-și poată vedea toate visele împlinite?”

Un lucru e cert: că muzeul memorial din s.Gribova, cu siguranță, îi va duce dorul și-i va simți lipsa, celei, care în fiecare colțișor a țesut o amintire din dor și dragoste. Să-i dea Domnul încă multe zile senine, ca să poată încă mulți ani să țină focul aprins în inima muzeului, care este pentru Ea o biserică a sufletului.

PUBLICITATE