LA NOI ACASĂ LA… CIRIPCĂU

0
1921

Ciripcău… De vei întreba un istoric despre acest sat, îți va povesti viața și activitatea lui Constantin Stere – ilustru om politic, jurist, savant și scriitor născut aici. Dacă vei întreba un meteorolog, îți va vorbi despre serviciul anti-grindină de lângă pădure. Un politician actual îți va spune despre unicul caz din R. Moldova, când, la alegerile locale din 2015, primarul a fost ales cu 100% din voturile exprimate. Un simplu trecător îți va zice, în toamnă, că la Ciripcău e ceață, dar iarna, chiciura și zăpada nu se topește cu una cu două în localitatea situată la altitudinea de 264 de metri față de nivelul marii.

Satul Ciripcău din raionul Florești este așezat pitoresc pe un pământ deluros între două păduri: una foarte tânără și alta seculară, unde cu câteva decenii în urmă se organizau mari sărbători de Ziua Muncii, la care se aduna lume din mai multe raioane ale țării. Cam în fiecare an, satul se îmbogățește cu câte una-două familii venite din alte părți. Sunt atrași de poziția strategică a localității, prin care trece drumul național Soroca-Chișinău, precum și de procesul de dezvoltare a satului. Recent a fost finalizat proiectul de eficiență energetică a clădirii gimnaziului, iar în prezent se lucrează în vederea construcției unui apeduct care va aproviziona locuințele cu apă potabilă. ”Să nu uităm de unde ne-am pornit!” îndeamnă primarul Mihai Donos.

„Să nu uităm de unde ne-am pornit!”
Mihai Donos, primar

”Ce frumoasă este viața/ La Ciripcău, dimineața!” se rostește într-un cântec al unui sătean. Orice călător care trece pe aici, este bine-venit să facă un popas în centrul satului, să bată în ușa casei-muzeu care se află în apropiere, să admire peisajele din jur și apoi să-și urmeze calea cu noi impresii din călătorii.

Intrarea în sat

File de istorie:

Săpăturile arheologice au scos la iveală faptul că satul Ciripcău ar fi fost aşezat la 2 km de la locul de azi, pe dealul Camca. Locul era deschis și neprotejat de năvălirile turcilor care atacau Moldova de atunci. Pe la sf. sec. XVII, sătenii au hotărât să se strămute în văile de lângă pădure, unde se puteau ascunde la nevoie. Până nu demult, prin ogrăzile oamenilor se puteau întâlni stejari, frasini şi alţi copaci de pădure. Treptat locuitorii de pe dealul Camcii au trecut lângă pădurea vecină, unde-i satul de azi. Frumos mai cântau păsările în păduri! De la ciripitul lor se presupune că ar proveni denumirea localității, care se întâlneşte în hărţile militare ruse din anii 1877-1878. O altă versiune a originii numelui vine de la povestea unui un trecător, Cirip, care încântat fiind de frumusețea locurilor, a rămas aici să întemeieze o așezare omenească. În toate documentele vechi, satul este atestat pentru prima data la 21 noiembrie 1579.

Personalitate remarcabilă: Constantin Stere (n. la 1 iunie 1865, Ciripcău, ținutul Soroca, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. la 26 iunie 1936, Bucov, Regatul României) a fost al doilea președinte al Sfatului Țării (2 aprilie – 25 noiembrie 1918), jucând un rol important în Unirea Basarabiei cu România. Pentru participarea la mișcarea revoluționară narodnicistă, a fost condamnat de autoritățile țariste la închisoare și surghiun în Siberia (1886-1892). Revoluționar, mereu pe baricadă, a urât nedreptatea și a luptat întreaga viață pentru reformarea structurilor sociale și politice românești și pentru unitatea națională. În 2010 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Biroul lui Constantin Stere

DE VIZITAT

  • Casa-muzeu ”Constantin Stere” în care s-a născut marele patriot. Aici puteți vizita mai multe spații dedicate vieții și activității politicianului, precum și altele în care se păstrează obiecte vechi, mărturii din trecutul satului;
  • Bustul din bronz al lui Constantin Stere, creat de sculptorul Constantin Ionescu și inaugurat la 27 martie 2015 cu oaspeți de pe ambele maluri ale Prutului, în amintirea zilei de 27 martie,1918, când deputaţii „Sfatului Ţării” au votat Unirea Basarabiei cu România.
  • Primăria Ciripcău;
  • Monumentul eroilor căzuți în război;
  • Biserica cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” construită în anul 1844;
  • Mahalalele vechi ale satului; răstignirile ridicate la răscruci de drumuri.
  • Serviciul anti-grindină; Brigada de tractoare; Depozitul de cereale SRL ”Agrocirip”; livezile de meri, stâna.
  • Edificiul istoric în care se află Casa de Cultură;
  • Pădurea seculară.

Recomandări turistice:

  • Amplasarea geografică: Distanța până la Chișinău este de 132 km., până la Soroca – 23 de km., la Florești – 18 km.
  • Date statistice: Populația – 1326 locuitori. Gimnaziul din localitate este frecventat de către 105 elevi, la grădiniță sunt înscriși 56 de copii – un număr în creștere față de anul trecut. Suprafaţa totală a localității: 2315,58 ha.
  • Economia: În satul Ciripcău activează 2 magazine mixte, 1 staţie de alimentare cu combustibil, mai multe SRL-uri și gospodării agricole.
  • Date de contact: Primăria, tel.: 0-250-93474; Școala: 0-250-93473; Oficiul poștal: 0-250-93476.
I.P. Gimnaziul „Constantin Stere”
Elevi venind de la școală
Muzeul satului
Hramul satului Ciripcău este sărbătorit pe 21 noiembrie

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE