Fablab Drochia – pe loc de cinste la Festivalul de Tehnologii

0
153

Ziua de 13 octombrie, curent, a devenit o zi istorică și semnificativă pentru Laboratorul de fabicație digitală FabLab Drochia. Având doar un an din ziua inaugurării, reprezentat de o echipă de voluntari entuziaști, și-a lansat pentru prima oară produsele inovative în cadrul unicului Festival de Tehnilogii din Republica Moldoova, care se aliniază celui mai mare Festival International Maker Faire ce se desfășoară în peste 38 țări cu scopul de informare, conectare și extinderea comunității de creatori și inovatori.

Evenimentul s-a desfășurat la Chișinău Mini Maker Faire 2018 , fiind organizat de către FabLab Chișinău și Tekwill cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Guvernului Suediei, Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, Make: Magazine, Liechtenstein Development Service (LED) și companiilor NANU Market, Ellation Mold. Ediția din acest an a inclus  o expoziție de proiecte inovative și 11 ateliere practice pentru copii și adulți.Toate proiectele prezentate au fost made în Moldova.

Echipa Fablab din Drochia  a încântat vizitatorii chișinăueni prin produsele sale inovative, fabricate la decupatorul laser cutter, imprimanta 3D și Vinyl cutter, o parte din articole fiind comercializate cu mult succes. Tinerii vizitatori au fost intrigați în cadrul atelierului work shop de programarea și decuparea articolelor decorative la Vinyl cutter. Cu multă plăcere și entiziasm au fost ghidați de voluntarii Fablab Drochia, cum să-și aleagă imaginea preferată și să-și fabrice de sinestătător decorația pentru telefoanele mobile, genți, ruxacuri, laptop-uri și alte accesorii. Într-un timp chiar se formase o ”coadă” impresionantă, că alți vizitatori se întrebau ce se petrece?

În acea zi echipa de voluntari au muncit la maxim, lăsând în inimile discipolilor săi impresiile cele mai plăcute, care au solicitat și cărți de vizită, dar și poze cu ”dascălii” lor. De astă dată, alături de membrii echipei Dinu Cantemir și Dorian Stamati au fost parte din echipă și voluntarii Alexandru Șavga și Cristina Dobândă, care au demonstrat adevărate abilități de profesioniști în domeniul preferat: Cristina a oferit vizitatorilor lecții la vinyl cutter, iar Alexandru Șavga a expus o impresionantă colecție de articole, fabricate la decupatorul laser, unicale articole,gravate în lemn. Echipa a fost onorată de vizita coordonatorilor de la Novateca Natalia Dubenco și ex-coordonatorul  Igor Mironiuc, care s-au arătat a fi mândri de echipa de voluntari de la Fablab Drochia.

A fost o zi plină și impresionantă, marcată de succesul irevocabil al unei echipe de tineri ambițioși, cu idei și vise frumoase și dorința  de a cuceri noi și noi pasionați de magia tehnologiilor moderne. Este ceea ce-i definește cu desăvârșire pe neobosiții voluntari ai laboratorului FabLab Drochia. Ei sunt primii în nordul republicii, care vor atinge rezultate performante, iar numele lor va fi rostit cu mândrie de  multe generații ce vor urma nobila misiune.

Realizat de Ala Bugai

PUBLICITATE