Avem ploaie artificială

0
69

Acumulând o bună experienţă în dezvoltarea agriculturii profitabile şi în condiţii climaterice extreme noi, an de an, înregistrăm roade destul de bune. În acest aspect, aplicăm pe larg irigarea artificială a mai multor culturi agricole – legume, sfecla de zahăr, porumb, floarea soarelui, soie, mazăre. Practica ne-a demonstrat că cel mai eficientă e irigarea la soie, mazăre, porumb şi sfeclă de zahăr.

Acum putem face şi unele totaluri. Floarea soarelui pe o suprafaţă de 272 hectare ne-a dat câte 30 quintale de seminţe. Bine au lucrat la recoltare combinerii Valeriu Ghergeu şi Vitalie Ciobanu, care n-au admis pierderi de roadă. Porumbul a ocupat 130 hectare. Roada medie e de 10  tone de grăunţe la hectar. În prezent e în toi recoltarea sfeclei, care pe 87 de hectare a fost irigată. Roada e de 80 tone de rădăcini la hectar. Însă, cu regret, compania „Sudzucker” ne achită doar 615 lei pentru o tonă sau cu 200 de lei mai puţin faţă de anul trecut. Producătorilor de sfeclă li se reproşează că zaharitatea e scăzută, că procentul de impurităţi e prea mare şi alte motive. Dar sperăm că până la sfârşit să ajungem la o înţelegere pentru a nu distruge complet procesul de producere a acestei culturi tehnice de importanţă strategică.

Pe plantaţie lucrează două echipaje de combineri în frunte cu mecanizatorii Leonid Moglan şi Victor Mălcăuţanu, iar cu agregatul de frezat frunzele – e Nicolae Răbuleac. Zilnic se recoltează câte 3 hectare şi se transportă la fabrica de zahăr din Drochia câte 250 tone de rădăcini.

Mihail MAZURCHEVICI,  

directorul întreprinderii agricole „Dimazcom Nord” s. Hăsnăşenii Mari, Drochia

PUBLICITATE