Toamna când sclipește roua

0
167

Pe timpuri, când în Moldova sosea toamna, când roadele erau deja în hambare, porneau nunțile. Era un obicei frumos de a aranja noi gospodării și noi gospodari . Vechea tradiție a fost reanimată la Crișcăuți, localitate condusă de Alina Semeniuc, printr-un eveniment organizat  în comunitate, Sărbătoarea Ziua Persoanelor în Etate cu celebrarea nunților de argint și a nunților de aur. Genericul  evenimentului „O picătură de recunoștință într-un ocean de înțelepciune,,. La sărbătoare au participat Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul RM, Valeriu Casapu, vicepreședinte al raionului Dondușeni, Emilia Vrabie, consilier raional și președinte al organizației raionale a persoanelor în etate a PDM.

Primarul de Crișcăuți a depus multă muncă pentru organizarea evenimentului și prin intermediul comunității a adunat multă lume cu scop de a materializa gândurile, mesajele, intențiile. Atmosfera foarte călduroasă întreținută de numere muzicale și mesaje a făcut să deschidă sufletele celor din sală prin amintiri, prin zâmbete și lacrimi, dar cu gând optimist la viitor. Deputatul în Parlamentul RM, Corneliu Padnevici, a adresat sincere felicitări tuturor oamenilor în etate, prețuindu-i înalt pentru munca depusă pe parcursul mai multor ani, pentru educarea tinerei generații în temeiul dragostei de muncă și a dorit sănătate tuturor, gânduri bune și un trai decent. Patru familii au celebrat 45 ani  de căsătorie, nunta de safir și au fost menționați cu diplome și cadouri din numele primăriei și din numele înalților oaspeți, invitați la această manifestare.

Dragoste Nina și Ion, Dragoste Valentina și Mihail, Covalciuc Zinaida și Vasile, Rotaru Liuba și Vladimir sânt acei titani care au păstrat focul din vatră atâția ani, au crescut copii și nepoți și le-au dat un exemplu bun de a întreține o gospodărie, un exemplu de fidilitate și armonie cojugală. Iar Ciumac Nadejda și Nicolae sunt acei care au sărbătorit nunta de aur.  Au primit multe felicitări și cadouri din numele tuturor, frumoase mesaje adunate într-o cunună de aur  în semn de recunoștință, pentru  destoinicia și perseverența trecută prin timp.

Preotul Vasile Albu, parohul bisericii Constantin și Elena din localitate spune că un astfel de eveniment este binevenit prin faptul că aduce un mare aport la educația tinerei generații pentru căsnicie durabilă, fiindcă un cuplu pe lângă dragoste și înțelepciune trebuie să aibă și răbdare, aceasta ar fi formula ideală de asigurare cu durabilitate în viață. Este și formula de succes, or divorțurile dezastruos influențează copii, societatea și pe urmele acestora, de regulă, suferă toți. Semeniuc Nina Vasile, profesoară, mămică, bunică, un om cu suflet deosebit a adresat și ea mesaje de felicitare, a comunicat că serbarea dată i-a trezit multe amintiri despre soțul care demult nu mai este în viață și căruia îi păstrează amintirea până în prezent, că se mândrește cu copiii și nepoții și că ar dori să ajungă și la nunta lor de aur. Dar find că timpul este destul de restrâns, face cadouri chiar din acest moment și dăruiește o icoană din biser la casa de cultură din sat și un pom din biser pentru noră.

Ludmila Cebotari și Osaci Parascovia, președinte și expreședinte al organizației oamenilor în etate din Crișcăuți și Gerasim Liubovi,  au adus mulțumiri organizatorilor, oaspeților, domnului Padnevici și domnului Casapu pentru că au găsit timp să vină în această localitate mică cu inima deschisă, cu cadouri, cu strop de lumină. Un punct culminant și foarte emoțional s-a produs prin intermediul unei rugăciuni a unui îngeraș de la grădiniță Ghindă Gloria. Pentru  acest  eveniment, pentru  frumoasele nunți jubiliare, pentru receptivitate și bunătate, când sclipește roua să chiuie toată Moldova, precum cânta marele maiestru Nicolae Sulac.

PUBLICITATE