”Marșul cărții” în premieră la Drochia

0
347

La 30 septembrie, curent, în orașul Drochia, din nou a uimit pe cei pasionați de emoții tari, prin lansarea unui eveniment fără precedent în republică – MARȘUL  CĂRȚII. Programul Național ”Lectura Central”, lansat de BNM, a fost implementat de bibliotecile din republică timp de o lună (1-30 septembrie) prin organizarea diverselor evenimente de promovare a cărții și lecturii.

Mulți au cântat și au slăvit Cartea, au organizat serate, întâlniri, conferințe, reviste literare, cenacluri literare, concerte, dar niciodată numănui nu  i-a venit asemenea idee genială – de a organiza la nivel de raion un Marș al Cărții cu Parada pesonajelor din cărți. Evenimentul a fost inițiat de Biblioteca publică raională ”Iulian Filip” Drochia, cu participarea bibliotecilor publice din raion în colaborare cu instituțiile de învățământ din oraș și susținerea Consiiliului raional Drochia și Secției cultură.

Sărbătoarea și-a marcat începutul chiar în incinta Bibliotecii, unde s-au început a aduna roiuri de cititori, beneficiari și  voluntari ai bibliotecilor  din raion. Orchestra de fanfară ”Hasnaș” din s.Hăsnășenii Mari a întregit atmosfera sărbătorii. Copii, părinți, profesori, au venit să aducă omagiu Cărții. Condiția obligatorie de participare la Marșul Cărții a fost de a lua cu sine pe cel mai fidel prieten – Cartea. Astfel, toți participanții au avut grijă ca să nu uite să ia de acasă o carte preferată. Acest moment i-a conferit sărbătorii o imagine cu totul deosebită. Chiar și reprezentanții administrației publice locale au avut cu sine câte o carte. Marsul a fost ghidat de oficialități, de oaspeți și de Regina Cărții, care a moderat întregul eveniment, fiind mereu însoțită de cititorii fideli, de voluntarii bibliotecilor și personajele, original vestimentate. Au participat circa 500 de  copii și tineri din oraș și localitățile raionului: s.Șuri, Popeștii de Sus, Popeștii de Jos, Chetrosu, Ochiul Alb, Pelinia, Sofia, Fântânița, s.Drochia, Hăsnășenii Mari, Mândâc, de la LT ”Ștefan cel Mare”, Liceul rus, LT ”M.Eminescu”, ”B.P.Hașdeu” din or. Drochia bibliotecari, părinți, profesori și reprezentanți mass media.

Oaspeții de onoare la sărbătoare au fost Vitalie Josanu, vicepreședintele raionului Drochia, Elena Pintilei, Director General BNM, Rodica Lozovan,Șef Secția cultură, care, în mesajul de felicitare cu sărbătoarea cărții , au menționat importanța lecturii în educația tinerei generații,  necesitatea de promovare a cărții, ca unicul și cel mai sigur pilon de formare a unei societăți prospere și sănătoase. În scena din Piața Independenței s-a desfășurat Parada Personajelor din Cărți, de la care admiratorii nu-și puteau lua privirea. Personajele au fost prezentate și în versuri, și fragmente din proză, secvențe teatralizate, fiecare prezentând eroii îndrăgiți.

Toți participanții la Parada Personajelor din Cărți, profesorii și bibliotecarii,  care au pregătit personajele, au fost decernați cu diplome de excelență din partea BPR ”Iulian Filip” și Secției cultură, iar organizatoriii evenimentului – colectivul Bibliotecii publice raionale, director Maria Cojocaru, s-au învrednicit de diplome de gratitudine din partea președintelui raionului Drochia, Ion Dascal.

Un moment deosebit de impresionant a fost prezența unei tinere voluntare din Belgia, care a fost delegată de Corpul Păcii  la biblioteca publică din s.Șuri, pentru activități de voluntariat pe termen de doi ani și care a adresat tuturor un mesaj de salut în limba română. ”Pentru prima oară în republică se organizează un asemenea eveniment de proporții, cu menirea de promovare a Cărții și Lecturii, – a menționat d-na Elena Pintilei, Directorul general al Bibliotecii Naționale din R.Moldova,- și mă bucur nespus că am avut fericirea să fiu prezentă la acest Marș al Cărți, care a fost o idee genială și să admir Parada Personajelor din Cărți. Am trăit cu adevărrat o lume de poveste și emoții nedescrise, pe care le voi duce neapărat colegilor mei la Chișinău. Raionul Drochia a arătat întregii țări, că cititorii drochieni sunt cei mai fideli, iar bibliotecile din Drochia au susținut Programul Național Lectura Central cu nota maximă. Multă baftă în lucrurile frumoase, pe care le faceți pentru comunitate, iar creativitatea și pasiunea pentru carte și lectură să vă însoțească la fiece pas, deoarece adevărata valoare a unei cărţi nu este în preţul ei, ci folosul pe care-l aduce”. Festivitatea a culminat cu un flash mob în cinstea cărții, fiind scandat  de toți cei prezenți”Trăiască Cartea!”

PUBLICITATE