Mihai Donos: „Avem plugari devotaţi gliei”

0
571

La Ciripcău rezultatele depăşesc prognozele

În zare, spre apus de soare, pe un masiv de 125 de hectare, mişuna un „pluton” întreg de maşini agricole –  3 combine, 6 tractoare la transportarea roadei, agregate auxiliare. Se crea impresia că în depărtare, în câmp, se desfăşura o adevărată luptă pentru roadă.

Petru Curoş, un tânăr demobilizat recent din armată, şi el s-a încadrat în această operaţiune agricolă.

– Am mai lucrat şi până la militărie. Mi-e pe plac munca de plugar, – zice tânărul ce coboară din combină pentru aşi potoli setea.

La margine de lan „făceau planuri” agronomul-şef Vladimir Burnusuz, apreciat anul trecut ca cel mai bun specialist în domeniu din raionul Floreşti, inginerul-şef Mihail Niculiţă şi desigur, primarul satului Mihai Donos. El de mulţi ani a condus întreprinderea fondată „Agrocirip”, iar acum fiind primar, tot de una nu se poate îndepărta de glie.

Sfatul secerişului: Vladimir Burnusuz, Mihail Niculiţă, Mihai Donos

– Cum s-o fac, dacă pământul mă atrage ca un magnet, – zice Mihai Donos.

– Pe acest lan se adună roada de orz, – explică Vladimir Burnusuz. – Am cultivat soiurile „Dostoinâi” şi „Osnova”. – Din cauza secetei aveam mari temeri referitor la roadă. Dar acum suntem mai împăcaţi la suflet. Hectarul ne dă peste 40 de chintale de orz.

Anterior în gospodărie a fost recoltată rapiţa pe o suprafaţă de 145 hectare. Roada e satisfăcătoare – câte 23 chintale la hectar.

– Ne aşteptăm la 3 tone, dar e bine şi aşa, – zice agronomul-şef.

Combinerii Vitalie Balan şi Serghei Andrieş cu Mihail Niculiţă şi Vladimir Burnusuz

Spre margine de lan pluteau în marea aurie de spice, învăluite de un nor de praf, trei „corăbii” de marca „Claas Lexion”. Fiecare poartă în bunkăr până la 6 tone de boabe. Prima e a lui Ghenadie Pascari, un specialist de forţă, ce e la al XVII-lea seceriş. El descarcă 5 tone de orz în caroseria tractorului MTZ, condus de Arcadie Popa. Iar vărul său, Ilie Popa, cu tractorul T-150 deja pleca spre depozit cu 8 tone de boabe. Şi aceasta e a şasea rută pentru ei. Iar pe zi fac şi mai mult de zece ture.

Combinerul Ghenadie Pascari e la al 17-lea seceriş

– Tehnica nu ne dă de „gol”. A fost pregătită foarte bine. Vedeţi, în urma combinelor nu rămâne nici un spic, – spune inginerul-şef Mihail Niculiţă.

Am mers în urma combinei vreo 15 metri, căutând boabe risipite, dar n-am găsit nici una.

Detaşamentul de recoltare-transportare e constituit din 13 mecanizatori. Ei sunt asiguraţi cu hrană pe gratis de 3 ori pe zi.

– Munca o începem la 6 şi ne oprim după miezul nopţii. – Obosim, dar nu regretăm, căci pe zi avem un salariu de peste 2 mii de lei.  Aceasta e vremea „de aur” a plugarului, – afirmă Ghenadie Pascari.

Pe câmp stă de-a gata şi o echipă auxiliară – pentru securitate antiincendiară şi servicii tehnice. Sudorul Petru Sava poate acorda ajutor în caz de apare vreo defecţiune. Igor Zosim are remorcat la tractorul său un butoi plin cu apă, iar Igor Strugaru e cu tractorul cu plug pentru a trage brazde în caz de necesitate şi a izola pericolul. Sunt utilate conform cerinţelor tehnicii securităţii toate combinele şi mecanismele, ce sunt antrenate în această campanie agricolă.

Membrii echipei auxiliare – sudorul Petru Sava şi pompierul Igor Zosim

– Nu suntem novici la recoltare. Pentru noi acesta e al 28-lea seceriş, – afirmă Vladimir Burnusuz şi Mihail Niculiţă. – Dar paza bună trece primejdia rea.

Între timp în câmp iarăşi reveni Mihai Donos.

– Totul e bine? – se interesează primarul.

– Dacă va merge aşa, apoi suntem siguri că secerişul îl finalizăm cel mult în 10 zile lucrătoare, – i-a răspuns Vladimir Burnusuz.

Tehnologul gliei Vladimir Burnusuz

După recoltarea orzului detaşamentul a trecut în lanurile de grâu. Iar pe terenurile eliberate solul e deja şi prelucrat.

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentGospodina
Articolul următorAbonarea 2018