Cursa de cai – de la o simplă pasiune, la un sport performant

0
235

Recent în satul Fântâniţa, raionul Drochia s-a  desfășurat cea de-a II-a ediție a Cursei de cai- Trăpașii Orlov. Această inițiativă frumoasă aparține unui grup de locuitori ai satului, susținuți și încurajați de primarul s.Fîntînița, Veaceslav Babuci.

Totul a început de la o simplă pasiune față de cai. Constantin Donici, locuitor al satului Fîntînița a participat în anul 2017 la astfel de curse, organizate în Basarabeasca, Comrat, Ceadîr- lunga, Cimișlia, plasîndu-se pe locuri de frunte. În prezent altoiește această  dragoste de cai și feciorilor săi Ion , Anatolie și Gheorghe. Un alt pasionat de cai din s.Mîndîc, Ghenadie  Moraru, a participat  în același an la cursa de cai din Cimișlia, pllasîndu-se pe locul I și aducînd Cupa ”Cal Bălan de Bugeac”. La acea cursă particiipase  4 cai din raionul Drochia și toți s-au întors cu locuri de frunte: locul I, două de locul II ș unul de locul III. A fost un succes  neașteptat chiar și pentru cei mai experimentați  antrenori. Raioanele sudice din republică practică de mult timp acest gen de sport și, bineînțeles, sunt  preocupați și de creșterea cailor de rasă, de unde și  pămîntenii noștri  au procurat  mînzi, pe care i-au crescut cu multă grijă și dragoste, pregătindu-i pentru  cursele ce aveau să  urmeze.

La cursa de cai de la Ceadîr- Lunga, din 6 mai, curent, de sărbătoarea națională Hederlez, au participat  la premiul bașcanului, Ghenadie Moraru din s.Mîndîc, Sajin Nicolae, Mocanu Grigore și Donici Constantin din s.Fîntînița, care au avut un succes remarcabil:  trei  de locul II și unul de locul III într-un termen de pregătire foarte scurt. Raionul Drochia este primul din zona de nord a republicii, care a implementat cu succes acest inedit  gen de sport, grație unei echipe de oameni ambițioși, la inițiativa lui Constantin Donici,organizînd  și amenajînd împreună cu ei chiar și un ipodrom, pentru desfășurarea cursei de cai.

Și iată a sosit multșteptata zi, de a trăi emoții de nedescris  și  adevărate clipe de entuziasm , aici acasă, la Fîntînița, la  ediția II a cursei de cai, la 3 iunie,  la care au participat concurenți din toată republica: Ceadîr – Lunga, Taraclia, Cahul, Basarabeasca, Cimișlia, Bălți, Florești și Drochia.

Astfel, locurile de plasament au fost  acordate după specificația categoriei de vîrstă a cailor. La categoria cailor pînă la doi ani s-a plasat pe locul I Anghelov  Nicolai din s. Valea Perjei, Ceadîr – Lunga,pe  locul 2 – Donici Gheorghe (s.Fîntânița), pe  locul 3 – Morari Vasile (s.Fîntînița). Pentru categoria de cai până la 3 ani: locul 1- Ivanov Nicolai, s.Valea Perjei, Ceadîr – Lunga, locul 2-  Mocanu Grigore,s.Fântânița și locul 3 – Creangă Vitalie ,Cimișlia.Pentru categorie de vârstă până la 4 ani:  locul 1 -Sîrbu Daniel, Florești, pe  locul 2 –Vlatov  Mihail,Comrat, pe  locul 3 – Zamșcișin Serghei, Basarabeasca. Pentru ultima categorie de vârstă a cailor (4-5 ani) au fost apreciați: cu locul I –  Donici Constantin, s.Fîntînița, cu locul II – Demenji Grigore,Comrat, cu locu III – Sîrbu Daniel , Florești. Pentru participare activă  în cadrul competițiilor au fost menționați: Popov Nicolae din Cimișlia, Popa Nicolae din Cahul, Edinciuc Ghenadie din s.Chetrosu. Adevărați fani ai  cursei de cai sunt și i Iazu Anatolie și Golban Profir din s.Mîndîc, Soltuz Radu din s.Chetrosu și Railen Sergiu din s.Șuri.

Fumusețea și splendoarea cailor de rasă a fost admirată și de oaspeții evenimentului: Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și primari ai unităților-administrativ teritoriale. Evenimentul a fost organizat cu susținerea  Consiliului raional Drochia, primăriei  satului Fântânița și agenții economici din teritoriu.

  • Grupul de inițiativă, participanții cursei de cai aduc sincere mulțumiri d-lui Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul RM, d-lui Veaceslav Babuci, primarul s.Fîntînița și agenților economici pentru susținere financiară și aport considerabil  la buna desfășurare a evenimentului. Mai mult ca atit, oaspeții evenimentului au promis, că vor face tot posibilul ca să amenajeze un teren special, predestinat curselor de cai  la Drochia!  Va fi un lucru extraordinar și  o realizare  de succes  pentru drochieni. Tendință de creștere în ultimul  timp a  numărului cailor de rasă, denotă marea  pasiune  a moldovenilor față de cai, dar și o premisă benefică pentru promovarea și dezvoltarea acestui minunat gen de sport și în nordul țării.
PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.