Itinerariul Duminicii Mari la Dondușeni

0
148

În zi de mare sărbătoare, când biserica  creștină își sărbătorește inițierea, când flora și fauna preasfințesc Troița, oamenii de bună credință se adună la un păhar de vorbă pentru a-și aminti de tot ce e mai sfânt pe astă lume. La Cernoleuca, sat cu oameni gospodari, a fost organizată sărbătoarea cu genericul  ,,Acasă la Izvorul Tămăduirii” acțiune inițată de primăria locală, primar Ala Mazureac, casa de cultură, biblioteca și gimnaziul din localitate.

Sfințită să fie apa dătătoare de viață și pâinea cea de toate zilele, iată firul roșu care a întrunit în miezul satului Cernoleuca toți localnicii, conducerea de vârf a raionului în frunte cu președintele Vadim Lesnic, DECT, Secția Cultură, invitați și oaspeți. Cu mult drag au participant la eveniment și absolvenții fostei case de copii din Cernoleuca, al căror destin este strâns legat de bune și dragi amintiri.

Anterior, în localitate a fost lansat un concurs de salubrizare și amenajare a fântânilor, drept impact având premii și diplome adresate din numele primăriei pentru cinci gospodari care și-au trudit mâinile la muncă și-au adus aportul la bucuria ochilor și sufletului oricărui trecător  cu un păhar de apă  lină și curată. Hora și cântecul au întregit această sărbătoare de suflet.

La Țaul, în această zi, a avut loc o prezentare de carte a trei personalități devenite notorii și născute în această localitate. E vorba de Alexandru Grama și cartea sa ,,Fântâna babei Ileana”, Elena Tamazlâcaru și cartea ,,Amintiri din raiul copilăriei”, și preotul Luis Serdeșniuc  cu  cartea ,,Valoarea parteneriatului dintre școală și biserică în devenirea morală și spirituală a elevilor”. La eveniment au participat de la mic la mare, primarul de Țaul Andronie Mitrică, directorul casei de cultură, Valentin Moroz, oaspeți din România și Chișinău, reprezentanți ai APL și Secției Cultură Dondușeni.

Frumoase amintiri, care poate nici nu sunt legate nemijlocit de istorie, dar au la bază trăiri, emoții și eternul DOR moldovenesc, au  țesut matricea frumoaselor tradiții de comunicare pe viu, de cîntec, dans și voie bună. Colectivele artistice de la casa de cultură din localitate au evoluat cu un program artistic. Mirosul pâinii și gustul tămăduitor al apei vor da putere mlădițelor tinere din localitate, producând un catharsis de invidiat.

 

PUBLICITATE